milan_vujasinovic1

Splićanin Milan Vujasinović dugo će pamtiti Barcelonu 2016. i Europsko prvenstvo klase Finn. Tamo je, naime, dosanjao svoj jedriličarski san osvojivši u 36. godini svoju prvu medalju na velikim prvenstvima olimpijskih klasa, brončanu medalju u klasi Finn, prestavši tako, barem zasad, biti vječno drugi, iza našeg najboljeg Finnca, aktualnog europskog prvaka Ivana Kljakovića Gašpića, vlasnika ukupno devet medalja s europskih i svjetskih prvenstava. Na Europskom prvenstvu u Barceloni Gašpić je završio tek osmi.

Milan

Iako je Ivan Kljaković Gašpić kao aktualni europski prvak bio najveći favorit Europskog prvenstva, napokon je zablistao i naš Milan Vujasinović. Milan je krenuo odlično te nakon prva dva dana i tri odjedrena plova bio vodeći sa sedam negativnih bodova (1., 4. i 2. mjestom po plovovima). Potom je uslijedio loš dan. Vujasinović je četvrti plov okončao tek na 44. mjestu te je skliznuo na još uvijek pristojnu petu poziciju. Sutradan se zbog slaba vjetra nije jedrilo. Petoga dana Vujasinović je upisao 16. i 13. mjesto te je u Final Race ušao s odlične treće poziciju. Bilo mu je potpuno jasno kako mu se osmjehuje životna prilika. . Stisnuo je zube, koncentrirao se i nakon općeg opoziva pri startu na crnu zastavu krenuo desno tik uz regatni brod te preuzeo kontrolu na desnoj strani i držao prednost do kraja za drugu pobjedu u Barceloni.

Uslijedio je odlučujući plov za medalje koji je završio na petom mjestu – dovoljno za zlatnu broncu! Samo ga je bod dijelio od srebra.

„Godinama sam naporno i žestoko radio i na moru, i na kopnu, i u teretani. I više sam puta bio blizu medalje. Stoga mi je jako, jako drago da mi se to napokon i ostvarilo i dat ću sve od sebe da ne bude i zadnja.

EP_20163