METS-3

Kao najvažnija međunarodna poslov­na platforma METS Trade je nezamjenjivo okupljalište svih sudionika nautičkog sektora te se od samih početaka prije točno 30 godina temelji na inovacijama, razvoju tržišta te umrežavanju postojećih i budućih poslovnih partnera. Stoga nije čudno da zadnjih godina niže rekord za rekordom: u paviljonima amsterdamskog sajma RAI okupilo se točno 1552 izlagača, što je 5% više nego lani, a na njima je izlagalo oko 6594 profesionalaca, dok je posjetitelja bilo ukupno 24.856, također 5% više.

Od tog broja nekih 10.500 posjetitelja došlo je izvan Nizozemske, a na jednom se mjestu okupilo čak 116 različitih nacionalnosti, za razliku od 107 prošlogodišnjih! Zanimljivo je da je zabilježen značajan rast posjetitelja iz Grčke, Finske, SAD-a, Irske i Hrvatske, što nas itekako veseli. To nažalost nije bio slučaj s brojem naših izlagača koji je s lanjskih četiri spao nažalost na samo dva, što dovoljno govori o neorganiziranosti domaćeg sektora proizvođača brodske opreme. Riječ je o tvrtkama Motortech Consulting iz Pule i Scam Marine iz Rijeke koje su s programom brodskih motora, agregata, kormilarskih sustava, hidrauličnih dijelova i ostale opreme sudjelovale i lani.

Što se tiče naših mnogo uspješnijih susjeda Slovenaca, broj njihovih tvrtki pao je s 20 na još uvijek respektabilnih 19 pa su ponovo imale zajednički “paviljon”, no od tog su broja tri tvrtke po prvi puta sudjelovale na METS-u, što znači da četiri lanjska izlagača nisu nastupila. Debitanti su bili tvrtke Fjord d.o.o. koji gradi gumenjake vakuumskom tehnologijom, EMA Group koja se bavi razvojem i proizvodnjom pomorskih sustava telematike, te Spinaker d.o.o. koji je za svoj proizvod Boatasy odmah dobio i posebno priznanje, tzv. Special Mention! Treba reći i da je tvrtka Simarine za svoj proizvod Nereide dobila DAME nagradu u sektoru brodske elektronike.

OKVIR1-ScanstrutRSVentureKit