Mercedes6

Moderan luksuz predstavlja manifest maksimalne kvalitete materijala i završne izrade pa su visoki status i tehnološka kompetencija još više opipljivi. Svi modeli opremljeni su novom prednjom maskom, a u kombinaciji s opcijskim Multibeam LED kratkim i Ultra Range dugim prednjim svjetlima noć se pretvara u dan, dok Adaptive High-Beam Assist Plus funkcija automatski prilagođava jačinu osvjetljenja ceste pri nailasku vozila iz suprotnog smjera.

Unutrašnjost je karakteristična po dva zaslona visoke razlučivosti dijagonale po 12,3 inča koji se vizualno spajaju u jedan široki kokpit. Zaslon pred vozačem uključuje virtualne instrumente u njegovu direktnom vidnom polju, dok središnji zaslon funkcionira kao multimedijalni centar. Zbog potpuno digitalne tehnologije vozač može odabrati tri različita stila prikaza te konfigurirati informacije i prikaze.

Ujedno, S-klasa ima na dodir osjetljive kontrole na upravljaču koje odgovaraju na klizne pokrete kao na pametnom telefonu pa omogućuju kontrolu informacijsko-zabavnog sustava bez skidanja ruku s upravljača. Informacijsko-zabavnim sustavom može se upravljati i preko dodirne površine s kontrolorom na središnjoj konzoli i preko Linguatronic glasovnih kontrola.

Unutrašnjost definiraju materijali visoke kvalitete i pedantna završna izrada pa, ovisno o paketu opreme, uključuju drvo otvorenih pora kao i kožom presvučene obloge i rubove vrata. Osvjetljenje koristi štedljivu LED tehnologiju sa 64 boje, a opcijski prošireno ambijentalno osvjetljenje nudi bogatstvo individualnih postavki.

Energizing kontrola udobnosti po prvi puta na svijetu ulazi u serijsku proizvodnju: ova opcijska značajka spaja razne sustave udobnosti vozila: sustavno koristi funkcije klima-uređaja (uključujući mirise) i sjedala (grijač, provjetravanje, masaža), zidno grijanje, kao i svjetlosnu i glazbenu atmosferu te omogućuje specifičnu wellness postavu u šest programa, skrojenu prema raspoloženju i potrebama klijenta.

Pogonski sklop čine novi motori s revolucionarnom tehnologijom. Model 560 4Matic nudi V8 biturbo motor sa 469 KS i 700 Nm koji je jedan od najštedljivijih benzinaca ove klase na svijetu jer uz pomoć Camtronic sustava pri smanjenom opterećenju deaktivira četiri cilindra. Mercedes-AMG S 63 4Matic+ pruža superiorne performanse jer 4.0-litreni V8 biturbo također sa sustavom za deaktiviranje cilindara zamjenjuje prethodni 5.5-litreni te razvija čak 612 KS i 900 Nm!

Najsnažniji dizelski automobil u Mercedes-Benzovoj povijesti nalazi se pak u modelima S 350 d 4Matic i S 400 d 4Matic koji iz tri litre obujma i šest rednih cilindara razvijaju 286 KS i 600 Nm odnosno 340 KS i 700 Nm. Uz značajno više snage od prethodnika novi motor troši preko sedam posto manje goriva, a projektiran je da bude sukladan budućim propisima o emisijama RDE. U planu su i dodatni tehnološki napredni motori: linijski šest-cilindrični benzinski motori kao i plug-in hibrid. Premijeru će doživjet i revolucionarni 48-voltni integrirani motor startera i električni booster kompresor.

Ovaj Mercedes poduzima još jedan veliki korak prema autonomnoj vožnji te Intelligent Drive tehnologije podiže na sljedeću razinu: sustavi Distronic Active Proximity Control i Active Steer Assist sada pružaju još udobniju podršku vozaču kod održavanja sigurne udaljenosti i pri upravljanju, pa se brzina namješta automatski prije zavoja i raskrižja. Funkcija Active Lane Change Assist je nadopunjena, a tu su i funkcije Active Emergency Stop Assist, Traffic Sign Assist te Remote Parking Assist.

Tehnološku superiornost potvrđuju funkcija Road Surface Scan koja detektira neravnine ispred vozila te namješta Acitve Body Control ovjes, ali i Curve funkcija koja naginje karoseriju prema unutrašnjosti zavoja za 2,65 stupnjeva čime smanjuje centrifugalne sile!

Proširene su i telefonske opcije: uz pomoć komunikacije u bliskom polju, pametni telefon se pretvara u digitalni ključ vozila i kontrolor za parkiranje, a mobilni telefoni mogu se standardno puniti bežično i bez držača. Burmester High-End 3D Surround Sound sustav ukupne snage 1520 vata proširen je zvučnikom u stropnoj kontrolnoj ploči te s dva zvučnika sa strane, a nova Concierge usluga osobnog asistenta osigurava mnoštvo individualnih usluga: od rezervacija stola u restoranu, preko naputaka o turističkim rutama pa do skupljanja informacija o kulturnim ili sportskim događanjima te slanja navigacijskih odredišta direktno u vozilo.