Buddy za web

Melges, čarobnjak iz Zende

Najavljeno je objavljivanje dokumentarnog filma o legendarnom jedriličaru Buddyju Melgesu

Živuća legenda jedriličarskog sporta, Harry “Buddy” Melges, dobiva svoj dokumentarni film. Tijekom svoje sportske karijere, osvojio je preko 60 važnih titula jedriličarskih natjecanja, u različitim tipovima sportskih jedrilica, kao i u takozvanom ice-boatingu, na zaleđenom jezeru. Uz nacionalne, međunardone i olimpijske medalje, Buddyjeva najdraža je ona iz 1992. godine kada je kao kormilar uz Billa Kocha osvojio America’s Cup.

Buddy je sin osnivača poznatog brodogradilišta sportskih jedirlica Melges, Harryja Melgesa starijeg, te je od rane mladosti bio uključen u obiteljski posao. Danas je Buddy umirovljeni 96-godišnjak, brodogradilište vodi njegov sin, Harry Melges III., a njihove jedrilice su i dalje popularne u različitim klasama od 14 do 40 stopa duljine. U Hrvatskoj je od prošle godine živnula i sve je popularnija one-design klasa Melges 24, tip jedrilice koji je prvi put predstavljen 1993. godine, a danas je ih je napravljeno preko 900.

Tijekom svoje sportske karijere nanizao je sjajne rezultate, a kolege sportaši cijene ga i zbog sportskih postignuća kao i zbog njegove prijateljske naravi i smisla za humor. U njegovoj biografiji ističe se opis njegovih svojevremeno rivala da je ‘Buddy jedini tip koji te porazi u regati, a i dalje navijaš za njega.’ Film Melges “The Wizard of Zenda” započeo je s produkcijom još 2014., a trebao bi biti dovršen tijekom iduće godine.

Jabuka u obitelji Melges ne pada daleko od stabla, pa je Buddyjev unuk, Harry Melges IV. također krenuo stopama pradjeda, djeda i oca, te postiže dobre jedriličarske rezultate.

MELGES: The Wizard of Zenda Official Trailer from Quicklier Film Partners on Vimeo.