Maresove maske kao respiratori

Talijanski proizvođač ronilačke opreme Mares, trenutno radi isključivo maske koje uz minimalnu preinake služe kao maske za respiratore za medicinsko osoblje.

Poznate Maresove maske za ronjenje The Sea Vu Dry koje se masovno prodaju diljem svijeta, sada su našle primjenu u bolnicama. Uz minimalnu preradu postaju maske za respiratore. Prije nekoliko dana Mares di Rapallo, vodeća tvornica za proizvodnju maski za ronjenje na svjetskoj razini, vratila je u tvornički pogon dio radnika kako bi nastavili proizvodnju maski s isključivom namjerom kako bi se profesionalno koristile u bolnicama. Maresovi tehničari iz tvornice u gradu Rappalo, u blizini Genove, bacili su se na posao kako bi proizveli maske s posebnom namjenom za borbu protiv bolesti Covid-19, koja je snažno zahvatila Italiju. Maske koristi medicinsko osoblje pri radu sa zaraženim pacijentima.

Prodajni menadžer tvrtke, Marco Lazzari objasnio je da se u praksi pokazalo kako su potrebne male izmjene da bi ih se prenamijenilo za uređaj pomoću kojeg dišu teško oboljeli. Osim što su obrnuli ventile i ojačali okvir, u proizvodnji im je pomoglo i nekoliko malih proizvođača koji pomoću 3D printera izrađuju adaptore za priključak s respiratorom. Potom ih sklapaju ručno u tvornici Maresa, gdje šest zaposlenika radi s regularnom dozvolom vlasti. U prvoj seriji proizvest će 1000 ovakvih maski koje će besplatno biti podijeljene u bolnice za intenzivnu njegu bolesnika.

Akciji se zatim pridružila i francuska kompanija za trgovinu sportskom opremom, Decathlon, koja je cijelu svoju zalihu Maresovih maski u Španjolskoj (5000 komada) donirala španjolskim bolnicama, a adaptere također proizvode volonteri pomoću 3D printera. Glas Istre piše kako je za ovu inovaciju zaslužan urednik talijanskog portala www.pandemia.info, dr. Ivan Ković, poznat i po tome što je kao voditelj Hitne medicinske pomoći u Pazinu 2010. godine izumio reanimacijski pritiskivač kojim se pri masiranju srca obuhvaća veća površina prsa i tako povećavaju šanse za oživljavanje unesrećenog.

maschere-Sea-Vu-Dry-della-Mares-2 raccordi-fatti-con-le-stampanti-3D-laser