klopa1

U malo vode s dosta različite ribe, kap maslinovog ulja i prstohvat soli i sve smo stavili kuhati na otvoreni oganj. Jeli smo žlicama iako nit’ je bio rižoto nit’ je bila juha!

SKRAP1

Dobitak na lot bila je ribarska kašeta puna škarpina. Meso joj je sočno, puno slankastog – slatkastog soka u kojem su vidljive kapljice maslinovog ulja

MARKO2

Na tržnici nećete naći morsku, divlju, gluhu ili ludu blitvu, a baš vam nju preporučujemo. Ako pojedete blitvu za ručak, ne bojte se, nećete postati blitvar.

hrana1

Cijele, ama baš cijele, stave se na gradele da se pomalo peku. Treba ih više puta okrenuti i po potrebi malo pouljiti. Kad se mogu odvojiti glave od trupa lignje, znak je da su gotove.

klopa1

Ono što morate znati, murina je masna riba, a s kožom ćete imati problema ma kako oštar nož bio. Sve polako zamotajte, ne zaboravite da koža ostaje iznutra, i učvrstite čačkalicama.

kapari1

Rastu u pukotinama stijena pustih otoka, rastu i na starim zidovima ili, od čega se konzervatorima diže kosa na glavi, na starim zidinama primorskih gradova, po zidinama tvrđava, crkvi i palača

juha

Daleko je ova juha od one krepke goveđe ili kokošje, ali je lagana i može se jesti vruća, topla ili mlaka i podjednako je ukusna. U juhu je dobro zakuhati tjesteninu, a najbolji odabir su peneti.

papica2

Možda ćete sumnjičavo zavrtjeti glavom, začepiti nos i prekriti oči, ali savjet vam je − ne brzajte. Dodajte režanj češnjaka pa klinčić, papar u zrnu, naribani muškatni oraščić, smričke, list kadulje…

spiza2

Mogu biti glavno jelo, ali i prilog koji se dobro sljubljuje sa svim mesnim jelima, a bome ni kombinacija s ribom s gradela nije za baciti. Na čistom maslinovom ulju
pirjajte narezanu kapulu, najbolje luk srebrenac. Početak može biti i drugačiji. Na maslinovo ulje dodajte na manje kockice narezan krumpir. A gdje su tikvice?

Articoka-1

Prstima odvojite laticu po laticu, provucite je preko zubi i usana. Jezikom pokupite krušne mrvice, pa nježno ostružite malo bijelo zadebljanje na kraju latice.

klopa1

Pred nama je ljeto, a to je stađun od skuši! Ako vam se posrećispremite
njihove odreske uvaljane u jaje i brašno

klopa2

Uz srdelu se ispijalo obilje bevande uz zagarantirani učinak – opuštanje, veselje i barem na tren zaborav teške svakodnevnice