J&J foiler

Made in Germ… in Slovenia

Projekt električnog foilera The Icon, koji je prekjučer predstavljen kao potpuno njemački proizvod, nakon našeg upita doima se prilično slovenski

Projekt BMW-a i novog njemačkog brodogradilišta Tyde, The Icon predstavljen je na otvorenju Cannes Film Festivala. U priopćenju za javnost pohvalili su se da je u projektu sudjelovao i poznati njemački producent i skladatelj filmske glazbe Hans Zimmer, BMW-ova dizajnerska kuća Designworks, te njemački poduzetnik, inače suosnivač poznatog njemačkog brenda elektropogona Torqeedo, pa je cijela priča nastanka ovog futurističkog foilera zvučala kao über-njemački projekt. Međutim, redakciji Mora je otprije poznato da je projekt crtan, građen i testiran u Sloveniji.

Nakon našeg upita poznatom slovenskom studiju za dizajn i navalnu arhitekturu J&J, objavljeno je novo priopćenje u kojem je ispravljena ta pogreška, te sada iznosimo podatke koji daju jasniji uvid tko je što radio. Kako se radi o važnom projektu, prekretnici moderne brodogradnje, unutar segmenta u kojem je kompeticija vrlo izražena, dobro je znati koliko su mu pridonijeli braća Jakopin i njihov tim.

Model foiling električne brodice zove se The Icon, a koncept je nastao suradnjom Petera Denglera i Toma Allemeiera iz BMW-a, kao i Tyde-ovih osnivača Tobiasa Hoffritza i Christopha Ballina. Takav koncept međutim nije naročito originalan, te je već nekoliko brodogradilišta napravilo slične brodice, među kojima se ističe švedsko brodogradilište Candela koje je već proizvelo dva modela i početkom slijedeće godine uspostavlja pokusnu mrežu gradskog prijevoza putnika na elektro foilerima P-12, a tu su i Enata, Seabouble, Edorado, Iguana, Spirit Yachts, E1 Racing…

Da bi The Icon koncept zaživio, angažirali su slovensku tvrtku J&J Design. Njihova uloga bila je napraviti kompletni dizajn, napraviti navalnu arhitekturu, dizajnirati foilove uz pomoć navalnog arhitekta Guillaumea Verdiera i njegovog tima, zaslužnog za niz foiling jedrilica America’s Cupa, IMOCA klase, te niza drugih uspješnih maxi projekata.

P90505612_highRes_bmw-the-icon-exterio
P90504792_highRes_bmw-the-icon-renderi
P90505637_highRes_bmw-the-icon-interio
P90505643_highRes_bmw-the-icon-exterio
P90504787_highRes_bmw-the-icon-renderi
P90505618_highRes_bmw-the-icon-exterio
P90505617_lowRes_bmw-the-icon-exterio
P90505627_lowRes_bmw-the-icon-exterio
P90505628_lowRes_bmw-the-icon-exterio
P90505615_lowRes_bmw-the-icon-exterio
P90505620_lowRes_bmw-the-icon-exterio
P90505616_lowRes_bmw-the-icon-exterio
P90505614_lowRes_bmw-the-icon-exterio
P90505648_lowRes_bmw-the-icon-exterio

Dodatno, J&J studio je proveo opsežnu studiju kompozitne tehnologije, istražujući kako se različiti kompozitni materijali mogu učinkovito koristiti u proizvodnom okruženju. Tijekom 2022. godine, J&J je dizajnirao, projektirao i sagradio testni foiling električni monotrup, kojim su provodili istraživanja u Portorožu, u Sloveniji. Kompozitna konstrukcija rađena je korištenjem tehnologija CNC-a, vakuumske infuzije vinilne smole i karbonskih vlakana za trup, te epoksidne smole s karbonskim vlaknima i CNC obrađenim dodacima od nehrđajućeg čelika. Propulzija je sastavljena od para dvostrukog kontrarotirajućeg propelera usmjerenog prema naprijed.

Kroz nekoliko mjeseci testiranja u različitim okolnostima valova, vjetra i uvjeta za manevriranje, tim je uspio optimizirati softver za letenje, osiguravajući optimalne performanse. Testni primjerak prošao je brojne testove s teretom u simulaciji različitih nadogradnji za strukturu trupa, propulzije i inženjerske platforme. Softver za upravljanje letom i aktuatorima radila je tvrtka Pixel-sur-Mer iz Francuske.

Dizajn superstrukture i interijera kakav smo vidjeli na fotografijama iz Cannesa, radio je BMW-ov Designworks. Zatim je J&J Design radio inženjerski posao i novi brod koristeći istu navalnu arhitekturu, inženjering, propulziju, foiling sustav koji je prethodno uspješno razvio za testni prototip. Tyde je bio zadužen za inženjerski posao i nabavu upravljačkog sustava te inovativnog skiperskog sučelja, kao i razvoj novog softvera za kontrolu leta.

Timovi trenutno rade na novom rješenju nadogradnje strukture da pruže različite nautičke ugođaje i profesionalne programe. U novom priopćenju stoji i da je rezultat ovog iznimnog timskog rada, predanosti i strasti koju su pokazali svi razvojni timovi nadmašio očekivanja i doveo do završetka projekta u izuzetno kratkom vremenskom roku. Brod je sad spreman za proizvodnju, a početak je planiran za drugu polovicu 2023. godine.

Tehnički podaci:

Dužina preko svega: 13,15 m
Širina: 4,5 m
Težina: do 11 tona
Baterije: 6X42 kWh BMW i3
Propulzija: 2×100 kW Electric Motors
Krstareća brzina: 24 čvorova
Maksimalna brzina: do 33 čvora, ovisno o promjeru i koraku propelera
U deplasmanskom režimu domet je 200 nautičkim milja brzinom 5 čvorova
U foiling režimu domet je preko 50 nautičkih milja

Piše: Teo Marević
Foto: BMW (The Icon) / Japec Jakopin (Test boat)