amcup1 10.10.43

Louis Vuitton Cup jedriličarsko je natjecanje povezano s America’s Cupom. Između 1983. i 2013. godine ovo natjecanje je korišteno kao kvalifikacijska serija regata za izbor izazivača za America’s Cup. Četiri od osam pobjednika Louis Vuitton Cupa uspjeli su pobijediti branitelja i osvojiti America’s Cup.

Godine 1970. prvi put u povijesti natjecanja za America’s Cup natjecanje je poprimilo međunarodni karakter na način da se više od jedne zemlje odlučilo izazvati branitelja (za primjer 1963. samo su se dva britanska izazivača natjecala da steknu pravo izazova branitelja, u to vrijeme to je bio New York Yacht Club).

amcup2

Upravo ovakav razvoj događaja i velika zainteresiranost izazivača iz više zemalja ponukala je organizatore da za America’s Cup 1983. godine organiziranju „The Challenger’s Cup“ kao seriju izlučnih regata za stjecanje naslova izazivača. Organizatori su stupili u kontakt s Louis Vuittonom i ponudili im sponzorstvo nad ovim natjecanjem, što je i prihvaćeno.

U srpnju 2007. Louis Vuitton odlučio je prekinuti svoje sponzorske aktivnosti vezane uz America’s Cup zato što se nije slagao s vizijom budućnosti natjecanja kakvu je zastupao Ernesto Bertarelli koji je bio na čelu sindikata Alinghi koji je u to vrijeme bio osvajač AC-a.

Nakon što je Oracle Racing osvojio AC 2010. pobijedivši Alinghi u meču s velikim katamaranima, LV se ponovno vraća u AC i u njegovom 34. izdanju sponzor je serije regata izazivača koja se održala 2013. godine u San Franciscu.

Ponovno uspostavljena suradnja uspješno se nastavlja i za 35. AC koji je počeo izlučnim natjecanjima čijim uzbudljivim dvobojima svjedočimo ovih dana.

amcup3