jepec1

Kovidirana odisejada

Umjesto u flotili The Golden Odysseya Sweet Sue, Japec i Dan do Grčke su otplovili sami

Interesi nacrta naše Zlatne odisejade od Pirana do Jonskih otoka (vidi More broj 258, stranica 39) sukobili su se s interesima organizatora nacrta Covid-19. Kako su kumovi Covida puno snažniji od naših, nismo imali nikakve šanse. Dogovori s obalnim gradovima u Sloveniji, Hrvatskoj, Italiji i Grčkoj zbog nedoumica vezanih na lockoute, blokade, ograničenja, zastrašivanja, i novih istina o toj bolesti svakog novog dana nisu bili mogući. Ovako smo morali odgoditi taj jedriličarski rally na 2022. (nada umire posljednja — hope dies last).

A tko nas može spriječiti da opet, trinaesti put (hmm…) uzastopce, otplovimo po brazdi koju je za sobom ostavio Jazon s Argom i za njim Odisej? Kad čitaš o preprekama, suprotnim magičnim silama i preokretima sudbine s kojima su se morali sukobiti naši junaci da bi doplovili do sretnog kraja, jasno je da je Covid u usporedbi s tim prava sitnica. Znači: idemo!

jepec2

Ali kad te netko toliko ljubazan i toliko srdačan kao naš dugogodišnji prijatelj Braslav zamoli da o tome napišeš putopis, onda imaš problem. Jedriličarski putopisi su težak posao. Pročitao sam ih nekoliko stotina i samo dva su mi ostala u dobroj uspomeni. Prvi je napisao Joshua Slocum, koji je sa svojom Spray prvi sam oplovio svijet davne 1895. godine. Njegov humor, smisao za pisanje i ironiju (u Punta Arenasu ispred Horna dobri “Austrijanac” Grubić prodao mu je pušku s preporukom da svakog Indijanca kojeg vidi na obali odmah ubije…) i neizmjerna ljubav prema moru, plovidbi i brodovima zarazno se širi iz svakog retka te knjige. Kako Joshua sam kaže: brod leti kao ptica po valovima, jedra su puna, valovi me blago guraju u mojem smjeru, sunce me obasjava i još nikad nisam bio toliko sretan…

jepec3

Druga odlična uspomena je Besa Jože Horvata. Vrstan pisac, ali more je doživio drukčije: jedra mlataraju, motor tutnji, valovi udaraju, vjetar fijuče… Kada su ga optužili da je kapitalist, jer sredinom šezdesetih godina želi “jahtom” oploviti svijet, čitatelj Vjesnika u srijedu ohrabrio ga je: „Druže Horvatu, nemojte se sekirati. Ovi idioti bi najradije vidjeli da se vaš brod proda, da se kupi pet hiljada bureka i da se to podijeli i pojede…“ (…) Više pročitajte u novom, 261. broju Mora.

Napisao i snimio: Japec Jakopin