francisco

Kitesurfom preko Atlantika

Portugalac Francisco Lufinha već je postavio nekoliko svjetskih rekorda u kitesurfanju, a ovim pothvatom ljestvicu iznimnih postignuća postavlja vrlo visoko.

Sve je više prekooceanskih regata i sve je više onih koji se na neki način trude pomaknuti letvicu nemogućeg. Jedan od takvih je i mladi Portugalac Francisco Lufinha koji je upravo na pola puta u prelsku Atlantika na malom trimaranu koristeći vjetar, ali bez klasičnog jedra na jarbolu, već s inačicom kitesurfinga. Francisco je inače strastveni jedriličar i kitesurfer, a za ovaj se pothvat pripremao tri godine. Procjenjuje da će u prelazu preko oceana prijeći oko 3620 nautičkih milja, za što će mu, ovisno o vjetru biti potrebno nekoliko tjedana. Budući da će kite-om upravljati ručno, što je zahtjevan posao, trenirao je da mu ciklusi spavanja budu po 20 min. Tijekom odmora, njegov posao preuzima elektronički kontroler, koji može raditi vrlo kratko vrijeme, zbog ograničene količine električne energije.

Trimaran je opremljen solarnim panelima kapaciteta 700 W i hidrogeneratorom koji ovisi o brzini kretanja, a dobivenu energiju koristi za desaliniziranje morske vode, kako bi dobio vodu za piće, te za pripremanje obroka od dehidrirane hrane. Francisco će putem komunicirati s portugalskom mornaricom u slučaju hitnoće. Za takve događaje s nekoliko različitih scenarija je pripremio opremu za spašavanje, koju može aktivirati kako bi brodovi u blizini znali njegovu poziciju. Najviše ga je strah da ne udari u neidentificirani plutajući objekt, što bi moglo dovesti do potonuća njegova trimarana. Mladi Portugalac već gotovo 10 godina pomiče granice u kitesurfingu. Tako je 2013. postavio novi Guinnessov rekord za najdulje kitesurfanje, prešavši 307,5 nautičkih milja duž obale Portugala.

Godinu kasnije napravio je još jedan izuzetan podvig, jedreći 12 sati s kite surfom između sjevernoatlantskih otoka Ilhas Selvagens i otoka Funchal u otočju Madeira. Hrabri Portugalac se 2015. zaputio na 539 nautičkih milja dugačko kitesurfanje od Lisabona do Madeira, no morao je odustati nakon 472 nautičke milje. Ipak, to mu je bilo dovoljno za obaranje vlastitog prethodnog rekorda. Godinu kasnije, njemačka kitesurferica Anke Brandt oborila je njegov rekord, a 2017. godine, zajedno su napravili novi rekord u surfanju na daljinu, prešavši 888 nautičkih milja od otočja Azore do kopna u Portugalu. Misijom EDP Atlantic Crossing, promovira tranziciju globalne energetske kompanije koja do 2030. godine planira napraviti potpunu tranziciju na zelenu energiju. Na službenom YouTube kanalu EDP-a možete pronaći dokumentarni serijal o tome kako je nastajao čitav projekt.