kat 9

Katamaran za prikolicu

Koncept Nutshell 26 nudi prostrani i relativno luksuzni mini katamaran za dvoje s elektropogonom

Tvrtka za upravljanje brodovima i charterom Nutshell iz Cape Towna predstavila je koncept katamarana dugog 8 metara koji je prilično luksuzan za dvije do tri osobe, a osmišljen je tako da njime mogu upravljati početnici. Iako će neki s podsmjehom gledati na karakteristike ovog mini katamarana s električnim pogonom, te jednim jedrom, Nutshell 26 je doista osmišljen za početnike u charteru i nudi ozbiljan komfor. Budući da ima mali jarbol, lako se podiže i spušta, pa je pogodan za prolazak ispod mostova ili transport. Zbog iznimno jednostavnog jedrilja koje se sastoji od roll genove ili od Code 0 jedra, pa je ovo plovilo zaista jednostavno za upravljanje.

Umjesto uobičajenih dizelskih i benzinskih motora, Nutshell 26 predviđa dva elektromotora kojima bi trebao postići 5 čvorova putne brzine, ili manje za povećanje dometa. Iako o tome ne govore u najavi, uz dva manja benzinska motora bila bi daleko efikasnija na ovakvom tipu plovila. Kada se jedri, katamaranom se može upravljati pomoću paralelnih kormila, a tijekom upravljanja motorima, moguće je koristiti dvije poluge upravljača, s podignutim listovima kormila, pa se manevar može napraviti gotovo u mjestu.

Zbog jedra, nije potrebno ugraditi veliku količinu baterija, a velika površina solarnih panela na krovu hardtopa pomaže u obnovi električne energije, ipak nedostatne za plovidbu, za što služi priključak na obalnu električnu infrastrukturu. Zahvaljujući konstrukciji, Nutshell 26 se može skupiti u dimenzije jednotrupca, a s obzirom na to da nema kobilicu, može se transportirati unutar shipping kontejnera, ili na prikolici. Ovakav koncept možda i neće zaživjeti, no zanimljiv je iskorak koncepta dizajna.

kat 3
kat 1
kat 2
kat 6
kat 4
kat 5
kat 7
kat 8
kat 11
kat 12
kat 9
Kat
kat 10

Foto: Nutshell Catamarans