ivana d

Jugo odnijelo platformu

INA je prekjučer u nevremenu izgubila monopodnu plinsku platformu “Ivana D” baziranu u Sjevernom Jadranu.

MRCC Rijeka je u subotu u večernjim satima dobila informaciju od INA-e da je došlo do prekida daljinskog nadzora i kontakta nad nenastanjenim eksploatacijskim od-obalnim objektom “Ivana D,” piše u priopćenju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Riječ je o plinskoj platformi na jednom stupu, koja se nalazi u Sjevernom Jadranu zapadno od Pule, izvan vanjske granice teritorijalnog mora Republike Hrvatske, odnosno u području ZERP-a.

Ivana D je puštena u rad 2001. godine. U priopćenju Ministarstvo navodi kako je ovlaštenik dozvole, tvrtka INA d.d. obavijestila centar MRCC Rijeka da su sve bušotine na objektu Ivana D, kao i na ostalim povezanim od-obalnim objektima pravovremeno zatvorene, čime je onemogućeno eventualno propuštanje plina iz spojnih cjevovoda.

Navode kako posade na nastanjenim eksploatacijskim objektima “Ivana A” i “Annamaria A” nisu ugrožene. U međuvremenu su dobili potvrdu od pilota Obalne straže RH, da objekt nije vidljiv na poziciji. Kada se vrijeme smiri, utvrdit će što se dogodilo i poduzeti sve potrebne korake propisane zaštitom i sigurnošću od-obalnih objekata.