WISAMO 5

Jedra za teretne brodove

Michelin razvio sustav jedra na napuhivanje za komercijalne brodove. Ove godine kreću s testiranjem na Ro-Ro brodu u zahtjevnim uvjetima Biskajskog zaljeva.

Inovacije iz različitih područja često nalaze primjenu u jedrenju i jedriličarskom sportu, ali i obrnuto, kao što u posljednje vrijeme svjedočimo primjeni foilova kod motornih plovila, nastalih na principu tehnologije razvijene za America’s Cup. Česti oblik primjene tehnologije različitih branši nalazimo u suradnji nautičke industrije, zrakoplovne i automobilističke industrije.

Francuska Michelin grupa, poznata po dugoj povijesti proizvodnje guma za automobile u čemu prednjače po brojnim inovacijama, najavila je da odlaze korak dalje s inovativnim dizajnom jedra (sail wing) na napuhivanje. Prototip ovog sustava instalirat će na komercijalni Ro-Ro brod MN Pelican duljine 155 m koji plovi na relaciji Velika Britanija-Španjolska. Predviđeno je da sustav instaliraju do kraja ove godine, te da tijekom iduće zime provedu testiranja u zahtjevnim uvjetima Biskajskog zaljeva.

WISAMO 1

Ovaj sustav nastao je kao ideja u nastojanju da smanje potrošnju goriva komercijalnih i rekreativnih plovila i time emisiju štetnih plinova. Projekt Wing Sail and Mobility „WISAMO“ system nastao je suradnjom Michelinova odjela za istraživanje i razvoje, dvaju švicarskih inovatora te proslavljenim francuskim jedriličarem Michelom Desjoyeauxom, jedinim dvostrukim pobjednikom Vendee Globea objedinjenih pod idejom održivosti. Desjoyaux ističe autonomnu operativnost ovog sustava jer posada na palubi ne mora brinuti o jedru niti znati išta o jedrenju. Sustav je već prošao inicijalna testiranja, a tvrtka je sada potpisala sporazum s francuskom tvrtkom Compagnie Maritime Nantaise da instaliraju manju verziju prototipa na komercijalni brod sredinom ove godine.

WISAMO je automatizirano, teleskopsko jedro na napuhivanje koje bi prema procjenama Michelina, mogao smanjiti potrošnju goriva za do 20 posto. Michelinov odjel ističe kako je taj sustav posebno prikladan za Ro-Ro plovila, brodove za rasuti teret, za prijevoz plina, tankere te se može uključiti u originalan dizajn brodova ili naknadno instalirati. Prototip verzija ovog sustava jedra naći će se na Ro-Ro teretnom brodu MN Pelican sagrađenom 1999. godine. Instalacija će pružiti priliku za testiranje tehnologije u stvarnim uvjetima komercijalne plovidbe.

WISAMO 3

MN Pelicanom upravlja charter kompanija Brittany Ferries. Brod dva puta tjedno prelazi relaciju od Poole u Velikoj Britaniji do Bilbaoa u Španjolskoj. Test na stvarnom brodu u službi dolazi u trećoj fazi, nakon završenih brojnih testova i mjerenja održanih između lipnja i prosinca 2021. godine na švicarskom jezeru Neuchâtel.

U drugoj fazi, jedro od 100 kvadratnih metara će testirati na Desjoyeauxovoj jedrilici krajem veljače, a zatim i u zahtjevnim uvjetima Biskajskog zaljeva. Prva tehnička testiranja pokazala su da ovaj tip jedra pruža široki raspon upotrebe, te da ima dobre rezultate u plovidbi prema vjetru, pružajući najveći raspon operativnosti od svih tipova tehnologije modernih jedara. Njihova pretpostavka je da se može koristiti u svim plovnim rutama, te zbog svojstva teleskopskog uvlačenja i izvlačenja, pruža mogućnost prolaska ispod mostova.

Piše: Teo Marević
Foto: Screenshot / YouTube