Jaguar_E-pace

Tijekom ljeta aristokratski britanski proizvođač automobila predstavio je svoj novorazvijeni kompaktni sportski SUV, Jaguar E-PACE. Pridružujući se SUV obitelji PACE, ovaj izuzet­no atraktivan automobil vjerno slijedi koncept uspješnog većeg modela F-PACE koji je značajno pridonio uspjehu Jaguara na svjetskom tržištu. Stoga nije nimalo nerealno očekivati jednako dobru, ako ne i bolju, prihvaćenost od novog, manjeg i povoljnijeg modela.

E-PACE je vrlo promišljen kompaktni SUV dužine 4395 mm, projektiran i dizajniran kako bi ponudio privlačan izgled, ali i pametna rješenja. Izvana je trenutno prepoznatljiv kao pravi Jaguar uz mnoge tradicionalne stilske elemente, ali nedvojbeno sportska silueta skriva izuzetno pažljivo izveden i neobično prostran interijer koji ne samo da izgleda ugodno i luksuzno, već je i vrlo praktičan te nudi naprednu povezivost infotainment sustava s pametnim telefonima i ostalim gadgetima.

Zapravo, E-PACE sadrži sve najmodernije sustave i tehnologije koje je Jaguar stvorio za svoje uspješne prethodne automobile poput vrhunskog pogona na sva četiri kotača što osigurava užitak vožnje u svim uvjetima na cesti. Aktivni pogonski sustav “Active Driveline” u stanju je do 100 posto snage prebaciti na jednu od osovina, ovisno o trenutnim voznim potrebama, pa mu je uz adaptivni ovjes dinamičnost također jedna od glavnih odlika.

Nju će osigurati i gama modernih dvolitrenih dizelskih i benzinskih motora oznake Ingenium koji razvijaju od 150 do čak 300 konjskih snaga, te su na raspolaganju s fantastičnim 9-brzinskim automatskim mjenjačem kao i 6-brzinskim ručnim. Automobil je moguće naručiti i s pogonom na prednje kotače, čime postaje dostupniji širem krugu kupaca.

Za vrhunsku sigurnost i pomoć u vožnji tu su i brojni sustavi poput upozorenja za automobil u mrtvom kutu, automatskog kočenja u slučaju nužde, adaptivnog tempomata ili parkirnog asistentna, a mlade tehnološki osviještene vozače razveselit će činjenica da putem aplikacije uvijek mogu biti spojeni sa svojim mezimcem i recimo uključiti grijanje, provjeriti status i poziciju vozila i slično. Unatoč kompaktnim dimenzijama E-PACE ima prtljažnik obujma čak 577 litara. U svakom slučaju, novi Jaguar ima iznenađujuće mnogo za ponuditi kad u siječnju stigne u domaće salone.