dsc_0120

Neizvjesnost je rasla iz dana u dan kako se približavao start 14. izdanja regate Jabuka. Osamstotinjak jedriličara na 92 jedrilice iz sata u sat pratilo je razvoj vremenske prognoze koja je, blago rečeno, bila neizvjesna. Prelazak hladne fronte donosio je hladne i ekstremne uvjete što se u našim područjima prevodi kao orkanska bura s jačinom vjetra od 40 do 60 čvorova. S obzirom na doba godine u kojem se Jabuka održava, ovakvi uvjeti nisu ništa iznenađujuće, ali ishod situacije nije se znao do samog dana starta. No to je samo jedna od stvari koja ovu regatu čini toliko uzbudljivom i privlačnom.

dsc_0043

Svake godine u studenom u Vodicama možete naići na jedinstven prizor, tisuće brodskih svjetala koja polako nestaju u noći. Regata Jabuka već je 14 godina jedno od najuzbudljivijih jedriličarskih događanja u Hrvatskoj koje okuplja i profesionalne i rekreativne jedriličare iz svih krajeva Europe. Sudjelovanje na samoj regati zaista je neponovljiv osjećaj za svakog zaljubljenika u jedrenje. Noćni start među stotinjak većih i manjih brodova jedan je od prvih veličanstvenih trenutaka u regati dok flota polako izlazi iz zaštićenih voda vodičkog arhipelaga prema otvorenom moru.

Još jedna od čari regate koja drži posade budnima, osim hladne jesenje noći na moru, mistični je vulkanski otok Jabuka koji zbog svog jakog magnetskog zračenja ometa rad kompasa. Ovisno o vremenskim uvjetima, posade ponekad imaju čast ugledati usamljeni otok za dnevnog svjetla, dok se vrlo često ionako mističan otok obilazi u potpunom mraku kad možete samo nazirati njegove konture.

p1910065