samantha davies web

Iscrtala srce u moru

Sam Davies završila rutu Vendee Globea pa iscrtala veliko srce na moru ispred Les Sables-d’Olonne dok čeka plimu

Samantha Davies jedri u ime Initiatives Coeur, zaklade koja prikuplja novac za liječenje djece sa srčanim bolestima. Logo zaklade sadrži srce, a jedriličarka je ovim potezom zaokružila kampanju tijekom plovidbe oko svijeta.

Srčana jedriličarka nema sreće s Vendee Globe regatom. Nakon 4. mjesta na Vendee Globeu 2008. godine, tijekom drugog pokušaja 2012. je ostala bez jarbola i morala prekinuti regatu. Ove godine je njena IMOCA 60 nakon prelaska Atlantskog oceana pretrpjela veliku štetu na kobilici, te je bila primorana napustiti regatu, a nakon popravka odlučila je nastaviti rutu.

Prošlo je 109 dana od starta solo regate oko svijeta Vendee Globe, a još uvijek se iščekuje dolazak posljednjih dvoje natjecatelja, Alexiae Barier i Arija Huusela. Rutu Vendee Globea sinoć je dovršila i Samantha Davies. Do cilja je stigla nakon 23. skipera Manuela Cousina, no rezultat joj se neće priznati, zbog pristajanja u Cape Townu radi popravka.

Skiperi ove regate dijele se na dvije skupine, na one koji jedre da bi stigli prvi u cilj i na one koji su tu zbog jedrenja i slanja poruke, sponzoriranja plemenitih akcija, podizanja svijesti o pojedinim problemima društva i ekologije, ili pak provode znanstvena istraživanja tijekom navigacije oko svijeta.

Samantha Davies spada u obje kategorije. U preko 25 prekooceanskih regata koje je do sad jedrila Davies postiže dobre rezultate, a od 2017. godine zastupa Initiatives Coeur. Kao dijete je bila posvojena iz Engleske u Francusku, a danas ima sina i zaručena je za francuskog jedriličara Romaina Attanasia.

Jedri u ime zaklade Initiatives Coeur koja prikuplja financijska sredstva za djecu sa srčanim bolestima. Za svakog novog pratitelja na Facebooku i Instagramu, sponzori zaklade doniraju po jedan euro. Davies je i ponosna vlasnica diplome inženjerstva mehanike St John’s College, Cambridge.