intervju1

Intervju – Jere Gaćina

Opčinjen morem i brodovima u osvit krize 2008. godine uzeo je kormilo u ruke i otisnuo se u plovidbenu avanturu koja traje i danas

Jere Gaćina, četrdesetosmogodišnji inženjer brodogradnje iz Šibenika, posljednjih četrnaest godina ono što je naučio na fakultetu i radeći u škveru te baveći se brodskom opremom upregao je u zapovjedništvo vlastitih jahti, njihovo preuređivanje i gradnju. Od djetinjstva opčinjen morem i brodovima, u času kad su se nad svijetom gomilali oblaci velike krize 2008. odlučio je promijeniti život, uzeti kormilo u ruke i otisnuti se u plovidbenu avanturu. U tomu su mu se pridružili roditelji pa je već godinu dana kasnije doveo svoj prvi brod, gulet kupljen u Turskoj koji je nazvao Aurum. Temeljito preuređen plovio je uspješno kroz sve nevere kriznih godina pa je bilo nekako prirodno da mu se zapovjednik okuša u novom poduhvatu. Luksuznom jedrenjaku koji će početi graditi 2018. godine da bi zaplovio dvije godine kasnije, baš kad je pandemija Covida-19 zaustavila svijet. Ali ne i njega, jer je Aurum Sky, kako je krštena ta 43,5 metra duga luksuzna jahta, jedna od najljepših kod nas i tog čudnog ljeta plovila, a njegova posada svoje goste upoznavala s ljepotama Jadrana. Jedino su mu prijatelji kazali da ih na vrijeme obavijesti kad sljedeći put odluči graditi brod jer se zasigurno iza brda opet valja neka kriza.

intervju3

Jere je i predsjednik Grupacije jahti s profesionalnom posadom pri Hrvatskoj gospodarskoj komori koja sustavno radi na unapređivanju uvjeta plovidbe i poslovanja svojih članova pa tema za razgovor s njim ne nedostaje. Zatekli smo ga na Aurum Skyu u šibenskoj uvali Sv. Petra, kako zajedno s posadom, nakon obavljene prve ovogodišnje plovidbe priprema brod za novu grupu gostiju.

(…)

Sudjeluje li posada u održavanju broda?

Svi sudjeluju u pripremi broda za sezonu. Posada treba disati s brodom, tek onda mogu kvalitetno raditi. Ako će netko doći samo da bi odradio tjedan i otišao kući, takav čovjek nema osjećaj za brod i s takvim ljudima ne volim raditi. (…) Više pročitajte u 266. broju Mora.

Razgovarao: Braslav Karlić
Snimio: Marin Srzić

intervju2