olimpijada1

Do Olimpijskih igara u Tokiju ostalo je manje od 500 dana. Pravo vrijeme da proučimo koji bi hrvatski jedriličari mogli nastupiti tamo, što od njih možemo očekivati i kakva je situacija s našim olimpijskim jedrenjem u odnosu na prethodni ciklus koji je završio trijumfalno, s dvije osvojene medalje.

Olimpijske igre u Riju bile su sudbonosne za hrvatsko jedrenje: 82 godine nakon što je Karlo Bauman u Kielu kao prvi naš jedriličar nastupio na olimpijskim igrama, napokon je osvojena toliko iščekivana medalja. I to ne jedna već dvije: Šime Fantela i Igor Marenić osvojili su zlato u klasi 470, dok se Tonči Stipanović okitio srebrom u klasi Laser. Zvuči nestvarno, no Hrvatska je uz malo sreće u Rio de Jeneiru mogla biti najuspješnija jedriličarska nacija. Stipanoviću je naime zlato u Laseru izmaklo u finalnom plovu, isto kao i bronca Ivanu Kljakoviću-Gašpiću u klasi Finn. No s dvije osvojene olimpijske medalje Hrvatska se konačno svrstala na listu jedriličarskih velesila, što je ujedno bila kruna jedne iznimno talentirane generacije sportaša, koja je vrhunske rezultate počela nizati još krajem prošloga stoljeća u juniorskoj konkurenciji. Nakon Olimpijskih igara u Brazilu neki naši trofejni jedriličari povukli su se iz natjecateljskog jedrenja, a neki promijenili klasu. Ispitali smo stoga tko bi sve i u kojim klasama mogao braniti hrvatske boje na regatnom polju u Enoshimi pored Tokija i što od njih možemo očekivati.

Normu za nastup na Olimpijskim igrama do sada su ispunili samo Šime i Mihovil Fantela u klasi 49er te Tonči Stipanović u Laseru. Braća Fantela učinila su to na spektakularan način, osvojivši zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Aarhusu, samo godinu dana nakon što su zajedno zajedrili u olimpijskom skifu. Da je Šime Fantela jedan od najboljih svjetskih jedriličara u malim klasama već svi znaju, no da će u kombinaciji s bratom Mihovilom tako brzo zavladati i klasom 49er nitko nije očekivao. Osim što su osvojili svjetsko zlato, Fantele konstantno postižu dobre rezultate na regatama, stalno su u vrhu poretka te tijekom cijele godine naporno treniraju i rade. Stoga su, usudili bismo se reći, glavni naši kandidati u jedrenju za osvajanje nove olimpijske medalje.

olimpijada2

olimpijada3