DSCF6783

U Australiji postoji duga tradicija gradnje i projektiranja aluminijskih plovila, dok je općepoznato da je u Kini povoljna radna snaga, kao i da njihovi proizvodi sve češće više ne nose stigmu robe loše kvalitete. Kakve to veze ima s Highfield gumenjacima o kojima je ovdje riječ? Pa upravo na tom su principu nastala ova diljem svijeta sve popularnija plovila koja se, osim sposobnim i robusnim aluminijskim trupom, ističu povoljnim omjerom cijene i kvalitete.

Aluminij na Mediteranu i kod nas još uvijek nije raširen kao materijal za rekreativna plovila, međutim i to se polako mijenja s obzirom na njegove vrhunske karakteristike i komparativne prednosti s obzirom na stakloplastiku. Pritom posebnu prednost predstavlja mala težina aluminija i njegova velika čvrstoća, karakteristike koje se itekako traže od gradbenog materijala za plovila.

DSCF6732

Prije dvije godine Highfield gumenjaci stigli su i na Jadran zahvaljujući slovenskoj tvrtki Burin Boats, a od prošle godine njihov je partner u Hrvatskoj postala zadarska tvrtka Alimar. Ona je preuzela zastupstvo i distribuciju serije Patrol, jedinstvene i posebno cijenjene komercijalne serije gumenjaka. Ova je zadarska tvrtka poznatija po svojoj mreži pomoći i dostave na moru EmergenSea, i upravo su za svoju bazu u Zadru odabrali najveći model Highfield Patrol serije, oznake 860, što i više nego dovoljno govori o kvaliteti i sposobnostima tih plovila. Uskoro na Jadran stiže još jedan Patrol kako bi dodatno osnažio EmergenSea flotu, a mi smo se zaputili isprobati tu 860-icu čim je porinuta.

Dodatnu potvrdu da su Highfield gumenjaci vrhunski proizvod daje i to da manje modele za pomoćne brodice redovito odabiru veliki brodograditelji jahti i jedrilica poput Lagoona, kao i da su za podršku nedavno održane najteže svjetske regate samaca Vendée Globe organizatori nabavili čak 42 modela upravo Patrol serije posebno prilagođene ovoj namjeni. Francuska služba za spašavanje na moru SNSM također koristi Highfieldova plovila, pa smo saznavši ove informacije jedva čekali zaploviti na jednome od njih.

DSCF6759