harken

Harkenovi pogoni rade

Poznati američki proizvođač nautičke opreme Harken je i usred izolacije u punom radnom pogonu zahvaljujući diverzifikaciji poslovanja.

Predsjednik uprave Harkena, Bill Goggins dao je intervju za Cruising World u kojem objašnjava kako je moguće da jedna tvrtka koja se bavi proizvodnjom nautičke opreme radi unatoč tomu što je dozvoljen rad samo tvrtkama neophodnim za funkcioniranje života.

U odgovorima na pet pitanja Goggins objašnjava održivu filozofiju tvrtke koja ih čini nepokolebljivim i u ovim izvanrednim okolnostima. Harkenov pogon nalazi se u gradiću Pewaukee, u saveznoj američkoj državi Wisconsin na obali jezera Michigen, a tvrtku su 1967. godine osnovala braća Olaf Theodore i Peter Harken. Nastali su s idejom projektiranja i brodogradnje plovila namijenjenih za studente na jezeru Michigen, a danas je to jedna od najvećih tvrtki za proizvodnju hardvera za plovila u svijetu. Poznati su po tome što njeguju obiteljske vrijednosti koje su utkane u filozofiju i principe njihova rada.

Goggins govori kako je njihova tvornica mjesto gdje se osjećaju dobro, kao kod kuće jer stvaraju zajednicu u kojoj svi brinu jedni o drugim. Svoju proizvodnju fokusirali su na kritične komponente koje spadaju u kategoriju neophodnih za funkcioniranje osnovnih djelatnosti – nacionalne elektroenergetske mreže, vojske i zdravstvenog sustava, odnosno dijelove njihove standardne proizvodnje, s čime šira javnost do sada nije bila upoznata.

Osim toga, tvrtka je primijenila model rada u dva tima, jutarnji i popodnevni, pa u slučaju da oboli netko iz jednog tima, ne zaustavlja cijela proizvodnja, već nastavljaju raditi s pola radne snage dok se ne izoliraju oboljeli od zdravih.

Diverzifikacijsku strategiju poslovanja počeli su primjenjivati još 2010., kada su shvatili da moraju biti spremni odgovoriti na moguću krizu u nautičkoj industriji. Razvili su proizvode za industrijsku primjenu konopa, opreme za spašavanje i komercijalne marine, arborističku opremu i drugo. Kupili su neke tvrtke koje su se već time bavile kako bi postojeći dizajn i proizvodnju unaprijedili svojim znanjem, vještinama, kapacitetom i mogućnostima.

Prvi čovjek Harkena kaže kako je Pewaukee odlično mjesto za život, gdje postoji međusobna podrška lokalne zajednice. Navodi primjer gdje je njegov dugogodišnji prijatelj i jedriličarski partner u klasi E Scow, Bill Lieber, doktor hitne službe, obolio od koronavirusa, a sumještani mu daju veliku podršku u svakom obliku.

Njihova zajednička jedrilica zove se Ohana, što u širem smislu prevedeno s havajskog jezika znači proširena obitelj. Goggins kaže kako ga je upravo prijatelj Bill Lieber i njihov odnos inspirirao da Harkenov odjel za proizvodnju platnenih proizvoda prenamijene u proizvodnju kirurških maski za jednokratnu upotrebu koje izrađuju besplatno. U suradnji s lokalnom mrežom bolnica i tvrtkom Allen Edmonds Shoe Company proizvode tisuće maski koje doniraju lokalnom zdravstvenom osoblju i onima koji su primorani raditi u ovim teškim vremenima.

Kada je riječ o potražnji njihovih proizvoda za hardver palube, kaže da je prerano govoriti koliko će izolacija imati utjecaja na tvrtku, te da će svakako biti izazovno prebroditi ovu krizu. U početak ove krize ušli su s vrlo velikim brojem narudžbi najvećih takozvanih OEM, proizvođača za koje Harken proizvodi opremu pod njihovim imenom, ali očekuju odgode. Neki proizvođači koji za Harken proizvode dijelove opreme, prebacuju proizvodnju Harkenu, jer su im pogoni zatvoreni.

Još uvijek imaju velike izgleda u poslovima u velikoj izvanserijskoj brodogradnji, jer se ta proizvodnja odvija kroz dugo razdoblje, pa će se lakše premostiti moguća kašnjenja. Također, Goggins govori kako se takva brodogradnja lakše prilagođava novonastalim uvjetima rada, osobito u dijelovima sjeverne Europe, što je rijetka ohrabrujuća vijest.

Dolaskom proljeća u nautičkom segmentu to znači obnova plovila, a posebno u ovo vrijeme kada je više ljudi kod kuće i kada se mnogi hvataju poslova za koje inače nemaju toliko vremena.

Goggins kaže kako nema konkretne brojke, no da je primjetna veća potražnja opreme za samostalne projekte nego prijašnjih godina. Budući da nema konkretne podatke, no svakako im je porasla prodaja proizvoda iz asortimana klizača. To su obično dijelovi koji se ne mijenjaju često, a Goggins pretpostavlja da je to zato što zahtjevaju više vremena za promjenu od nekih manjih stvari poput kolotura i stopera, a isto tako, radi se o asortimanu koji je ključan za sigurnost plovidbe i ne bi ih se trebalo ignorirati. Dodaje kako se najviše kupuju njihovi kompleti zatvorenih klizača, koji su očito postali popularni među jedriličarima. Kaže kako ni za to nema neko posebno objašnjenje. Ti  klizači nalaze se na tržištu već tri godine, no ponekad za neke proizvode treba proći vremena da ih kupci primijete ili da uvjere njihove distributere kako se radi o proizvodu kojeg treba uvrstiti u ponudu.

Također ističe povećanu aktivnost u online prodaji, što je prirodna pojava s obzirom na trenutnu situaciju.

Goggins se osvrnuo i na nove projekte oko kojih su uzbuđeni, poput America’s Cupa za kojeg kaže kako je to uvijek zanimljiv posao, osobito zbog toga što im predstavlja izazov kako se za svaki ciklus natjecanja mijenjaju pravila. Posebne regulacije i uvjeti uvijek rezultiraju novim rješenjima, pa je ovog puta najveći fokus na razvoju jedrilja i brze prilagodbe tijekom promjene i okretanja jedra kako bi jedrilice ostale u zraku na foilovima i kako bi AC75 zadržale brzinu plovidbe.

Timovi u America’s Cupu se sada suočavaju sa strahovito brzim promjenama i prilagodbom, a to rade tako da moraju u nekoliko sekundi okrenuti jedrilicu i pritegnuti sve konope, za što su klizači ključni elementi. U tom području rade na proizvodnji najbržih i najsnažnijih klizača. Također rade na razvoju tranzicije nove generacije jedara bez kabela, odnosno primjene tehnologije Code jedara na glavno jedro. Time bi se smanjio broj solidnih dijelova za širenje i skupljanje jedara, što znači i manje mase, te se na neki način mijenja način jedrenja.

Harkenov sustav za takva jedra, Reflex Furler prvenstveno je dizajniran za jedriličare koji se ne natječu u grand-prix regatama i koji su manje koristili asimetrična jedra nego što bi htjeli. Pokazalo se da imaju vrlo nisko trenje i da odlično funkcioniraju za rukovanje na jedrilicama svih veličina te po snazi. Goggins priznaje da Reflex Furler nije bio razvijen za konvencionalna Code-zero jedra. Sada kad su opterećenja smanjena između 40 i 50 posto, Reflex Furler je našao svoju primjenu i kod takvih jedra.

Goggins je podijelio i savjet rekreativnim jedriličarima – koji od njihovih proizvoda bi preporučio kao dio opreme u kojem je ostvaren najveći napredak. Kaže kako je to bez razmišljanja Harkenov BattCar sustav vodilice i nosača za podizanje glavnog jedra. Riječ je o zahvatu koji vlasnici plovila mogu napraviti sami. Na službenom Youtube kanalu Harkena dostupan je video koji u detalje objašnjava kako se sustav može postaviti i dok je jarbol podignut, a jedrilica na vezu.