Hanse-548-067-Edit

Svim ljubiteljima jedrenja Hanse je dobro poznato ime. Iako ih uglavnom svrstavamo u čarter i vlasničke brodove, glasine kruže da nove Hanse pokazuju i zavidne jedriličarske performanse. Stoga smo odlučili provjeriti informacije iz prve ruke, na ovogodišnjem modelu Hanse 548. Ljubitelje nešto manjih dimenzija obradovat će vijest da smo testirali i Hanse 418, nekoliko metara kraću sestru ove predivne ljepotice, a dojmovi s njenog testiranja bit će objavljeni u jednom od sljedećih brojeva.

Vremenski uvjeti na testiranju bili su idealni za prosječnog čarteraša: sunčano vrijeme s tek ponešto malo vjetra (većinu vremena 4-8 čv vjetra, pred kraj dana do 12 čv). Budući da smo isplovili iz Marine Kaštela, zaklonjeni Čiovom i Splitom, oba broda testirali smo prvo na slabijem vjetru, bez valova, a zatim, napuštajući Kaštelanski zaljev, zaplesali smo na umjerenih 12 čv s malim valićima laganog ljetnog maestrala.

Hanse-548-007-Edit

Već prvi korak preko sklopive pasarele na krmi jasno je nagovijestio da se radi o brodu ozbiljnih dimenzija. Široka krma omogućava nesmetan prolaz između dvaju kormilarskih stupova koje bismo gotovo mogli nazvati komandnim mostovima. Linija komunikacije između kormila i ulaska u potpalublje izuzetno je široka zahvaljujući dvama odvojenim stolovima u kokpitu oko kojih se može udobno i komotno smjestiti deset ljudi, po pet s lijeve i desne strane. Paluba kokpita je u jednoj razini i ravna, bez upuštenja ili izbočenja, što će najmlađim članovima posade omogućiti sigurnije trčkaranje, a odraslima bezbrižno i opušteno kretanje čak i bosih nogu. Nježniji dio posade svoje mjesto pod suncem pronaći će na jednom od čak tri sunčališta s jastucima. Ono glavno, na kabini, guštanje u suncu i tamnjenju omogućit će maksimalno četirima osobama, dok će se uz malu asistenciju posade (prilikom spuštanja stolova) kokpit nakon ručka pretvoriti u sunčalište za još dva puta po dvije osobe.

Hanse-548-048-Edit