fp1

Još od 1976. godine poznati francuski škver Fountaine Pajot dizajnira i gradi inovativna, pouzdana i udobna plovila nadprosječnih performansi koja plove svim morima svijeta. Dugo iskustvo i bogata tradicija u brodogradnji reflektiraju se i danas u njihovim katamaranima koje su kao pioniri počeli serijski graditi još 1983., a njihovi višetrupci u posljednje vrijeme doživljavaju pravi procvat potražnje na globalnom tržištu. To je zapravo logična posljedica značajnog rasta popularnosti katamarana među nautičarima koji su kroz (pre)dugi recesijski period napokon bili primorani shvatiti prednosti takve konstrukcije, prije svega u pogledu efikasnosti plovidbe i neprikosnovene prostranosti, a onda i udobnosti.

fp2

U zadnjih nekoliko godina testirali smo više Fountaine Pajot katamarana-jedrilica te smo se uvjerili u njihovu promišljenu izvedbu koja, za razliku od nekih konkurenata, ne zanemaruje performanse pod jedrima već ih spretno ujedinjuje s velikom prostranošću i udobnošću, što je rezultiralo vrlo privlačnim i traženim modelima. Tome svjedoči velika potražnja za njima i popunjenost proizvodnih kapaciteta do sljedeće, 2018. godine, pa je zacijelo to glavna preokupacija uprave škvera, uz fokus na nove modele.

Naime, povećani prihodi ujedno su i prilika za pojačani i ubrzani razvoj novih plovila, pa je upravo ovih dana svjetlo dana ugledao njihov posljednji model od 47 stopa, šesti član game pod jedrima, dok je u siječnju na sajmu Boot u Düsseldorfu svjetsku premijeru imalo još jedno Fountaine Pajot plovilo, raskošni motorni katamaran MY 44. Upravo njegovo predstavljanje, a nakon što je nešto više od godinu dana ranije svjetlo dana ugledao i manji model od 37 stopa, vrlo je znakovito te najavljuje novu eru popularnosti višetrupaca – i to njihovih motornih izvedbi.

fp3