DSC_0410

Skandinavska plovila odavna slove kao solidna i sigurna, vrlo kvalitetno izrađena, pametnog dizajna s mnoštvom praktičnih rješenja, ali i primjereno visoke cijene. Sve rečeno mogli bismo primijeniti na veliki gliser koji smo imali prilike isprobati na Biogradskom sajmu krajem prošle godine, a ime mu je Finnmaster T8. Iz njega je lako iščitati da dolazi iz Finske te da je dug osam metara, no iza imena i porijekla stoji još nešto što nije odmah vidljivo.

U škveru Finnmaster plovila dizajniraju i grade više od četvrt stoljeća, no brodograđevno umijeće s generacije na generaciju prenose mnogo duže, a ta se strast i znanje odražava u svim njihovim modelima. Njih je u danas u ponudi petnaestak do oko devet metara dužine, a T8 spada u sam vrh ponude te je predstavljen 2014. Iako se ne bi mogao opisati kao kompromis, posebice u pogledu kvalitete koja je tipično za skandinavce izuzetno visoka, on to ipak jest, ali isključivo zbog funkcije, jer radi se o “križancu” brzog sportskog glisera i udobne obiteljske jahtice.

FinnmasterT8_3

Stoga će dobro poslužiti kao plovilo za dnev­ne izlete pri kojima će do punog izražaja doći vrlo velik i udoban otvoreni kokpit, dok će krstarenje omogućiti iznenađujuće prostrana kabina s dva dupla ležaja i odvojenom kupaonicom. Linija mu je izdužena i niska, elegantna te taman dovoljno agresiv­na, a dojam jedino kvari tupasti pramac, što je opet ustupak funkcionalnosti. Naime, osim što je time povećana prostranost interijera, istodobno je uz izvrstan oveći pulpit olakšan ukrcaj i iskrcaj preko pramca, što je na sjeveru uobičajena praksa.

Na bokovima ali i na pramčanoj palubi nalaze se velike staklene površine koje jamče da u interijeru neće biti tamno ni klaustrofobično. U nas je ukrcaj češće preko krme, a niti to neće predstavljati problem zbog dvije lijepo dimenzionirane platforme postavljene oko izvanbrodskog motora. One su, baš kao i dio pramca te cijeli pod kokpita, obložene tikovinom u standardu što najavljuje prilično veliku razinu luksuza. A njega u kokpitu potvrđuju brojni detalji poput finih materijala jastuka, precizno izrađenih prekidača, dijelova od punog mahagonija, masivne noge preklopnog stola ili tri vrhunske sportske fotelje, ali i niz pametnih rješenja.

DSC_0219