RONJENJE1

Elita Entuzijasta

Najtrofejnija hrvatska reprezentacija je skupina elitnih ronilaca koji samozatajno postižu rekordne rezultate u svijetu. Ovo je njihova priča

Znate ono kako kažu ostavili su srce na terenu, dali su 120 posto od sebe i slične fraze… U ovom sportu ako date 100 posto sebe, vi ste mrtvi.” Slikovito nam je opisao apneaš Vanja Peleš ono zbog čega je ovaj sport drugačiji od drugih. Unatoč rizicima koji postoje uz ronjenje na dah profesionalni sportaši uvjeravaju nas da, kada se strogo slijede poznata pravila, riječ je zapravo o jako sigurnom sportu.

RONJENJE2

Zvuči kao umanjivanje opasnosti, ali kao što je boksaču normalno natjecanje završiti sa slomljenim nosom i razbijenom arkadom, tako je apneašima normalno pasti u nesvijest nakon izranjanja. U takvim situacijama zaron se službeno ne priznaje. Ronilac je dužan nakon uspješnog zarona i izrona obaviti „I am OK“ protokol dokazivanja da nije došlo do gubitka svijesti.

RONJENJE3

Hrvatska skriva brojne sportske talente pa tako i u ovom trenutku imamo nekoliko žena i muškaraca koji su u samom svjetskom vrhu u različitim disciplinama. I tako već godinama. Štoviše, riječ je o najtrofejnijoj hrvatskoj sportskoj reprezentaciji. Jedan od najpoznatijih i najodlikovanijih je Goran Čolak, a tu su i Mirela Kardašević, Petar Klovar, Vitomir Maričić, Vanja Peleš… redom rekorderi i osvajači državnih, europskih i svjetskih medalja. Razgovarali smo s njima i trenerom Ivanom Drvišem i doznali kako se čovjek “nađe” u ronjenju na dah i kako se postaje šampion i rekorder. (…) Više pročitajte u 264. broju Mora.

Piše: Teo Marević
Fote: Marin Srzić, arhiva Vitomira Maričića, Mirele Kardašević, Petra Klovara i Vanje Peleša