LOSINAVA - autor Sandro Tariba (2)

Dva tjedna pomorske tradicije

Lošinjski festival LosinavaLošnjskim jedrima oko svijeta, iz godine u godinu ima odličan program u čast bogatoj pomorskoj tradiciji

Ovog vikenda počinje Losinava, dvotjedni program posvećen pomorskoj tradiciji i zabavi namijenjenoj mještanima i posjetiteljima Lošinja. Bit će tu mnoštvo različitih regata, predavanja, sportskih događanja, koncerata i edukativnih radionica. Otvorenje festivala održat će se 3. rujna u malološinjskoj luci defileom, nakon čega počinje 10. lošinjska regata pasara na vesla. U ovoj tradicionalnoj veslačkoj regati natječu se drvene pasare do 4,3 m duljine i one veće u drugoj kategoriji, po uzoru na nekadašnje veslačke regate održavane krajem 19. stoljeća na istom mjestu kada je jedan od organizatora bio ravnatelj Nautičke škole, profesor Eugen Jeličić. Zatim se veloselskom regatom maštela (bačvi), otvorenje seli i u Veli Lošinj, a u večernjim satima, zabava se nastavlja uz gastro ponudu i koncert Gustafa.

Lošinj je povijesno vezan uz brodove, plovidbu i brodogradnju, a Mali Lošinj je grad poznat je kao grad brodovlasnika i kapetana. Regate su dio kulture, a s Lošinja potječe i Agostino Straulino, najveći jedriličar u talijanskoj olimpijskoj povijesti kojemu je posvećena 40. Lošinjska regata – regata lošinjskih olimpijaca (10.-11.9.). Tu je i 5. Noćna regata tradicijskih barki na jedra pod svjetlima reflektora u luci Mali Lošinj (9.9.). Posljednja regata u nizu je 46. Nerezinska regata tradicijskih barki na jedra koja se održavala od 1920. do 1942., od 1954.- do 1966. te od 2011. godine do danas. Ove godine se održava deseti put od njezine revitalizacije, a tom će regatom i službeno završiti festival Losinava.

„Addio, moj ljubljeni!“

Svaki lošinjski brod, kad bi isplovio iz luke za daleko putovanje, pristao bi u jednoj od najljepših lošinjskih uvala, Čikat. Posada bi se iskrcala ispred crkvice Annunziata i s obiteljima izmolila krunicu prije rastanka. Tom običaju u čast, tradicionalno se održava scensko uprizorenje „Pozdrav kapetanu“ (8.9. i 15.9.). U četvrtak 15.9., ispred crkvice će se otkriti i umjetnička skulptura „Adio“ posvećena Mariji Stuparić, ženi kapetana Aldebranda Petrine koja je mašući pozdravljala svog ljubljenog dok je brod plovio u daljinu. Za vrijeme trajanja festivala od 5. do 8. i od 12. do 15. rujna zainteresirani će imati priliku doživjeti zalazak sunca uz prezentaciju pomorske baštine na logeru Nerezincu. Jedrenjak je obnovljen po uzoru na lošinjske logere s kraja 19. stoljeća i zapravo je interpretacijski plovidbeni centar pomorske baštine i „muzej na otvorenom.“

Veliki i mali, će i ove godine sudjelovati u brojnim edukacijskim predavanjima i radionicama. Bit će tu poučnog jedrenja za djecu u organizaciji JK Jugo u dvotjednom trajanju, zatim Mala škola pletenja mreža s Fabijanom Jurčevićem od 5. do 10. rujna, Mala škola brodogradnje u kojoj će izrađivati tradicionalni drveni brod zajedno s Udrugom StolArt od 5. do 9. rujna, a ako dozvoli vrijeme, promatrat će se i nebo i nebeska tijela s Astronomskim društvom Leo Brenner (3., 9., 10. i 17. rujna).

Uz spomenute Gustafe, tijekom festivala će nastupati Magic Guitars (5. rujna), Tedi Spalato i klapa Čikat na logeru Nerezinac (9. rujna), a u sklopu Pomorske večeri slijedi Tragovima Olivera – Petar Dragojević, Dupini i Tedi Spalato (10. rujna), te predstava „Kalafat, papagalo i batana“ (16. rujna). Na zatvaranju u Nerezinama će svirati legendarna Daleka Obala. Cijeli program prepun događanja od folklora, gastronomije, povijesti i kulture možete pronaći na službenim stranicama TZ-a Grada Malog Lošinja.

LOSINAVA - autor Sandro Tariba (1)
6. Lošinjska regata pasara na vesla, autor TZGML_resize
LOSINAVA - autor Sandro Tariba (4)
LOSINAVA - autor Sandro Tariba (5)
LOSINAVA - autor Sandro Tariba (2)
LOSINAVA - autor Sandro Tariba (3)

Foto: TZGML, Sandro Tariba