JK Hydra 4

Dubrovnik dobio novi klub

JK Hydro nastao je na entuzijazmu jedriličara, a prije nekoliko dana primljen je u Hrvatski jedriličarski savez

Klub su osnovala petorica prijatelja i jedriličara Ivan Grgić, Antonio Uršić, Tomi Šoletić, Andrej Kalajdžić i Lovre Peović, a sve je počelo u jednoj dubrovačkoj garaži, kao i mnoge uspješne poduzetničke priče. Kroz ćakule, kažu nam, shvatili su da su „aktivnosti na vodi“ u Dubrovniku zapostavljene i da je „sramota da se u gradu s toliko snažnom pomorskom tradicijom ljudi okreću svakoj drugoj vrsti sporta, a živimo na moru.“

Prvotna ideja bila im je osnovati udrugu s ciljem stvaranja uvjeta i infrastrukture za njih ali i druge sugrađane, da se bave jedrenjem u malim klasama i drugim vrstama vodenih sportova, a za što u gradu nisu postojali uvjeti. Grgić je u svom vlasništvu imao mali sportski katamaran klase Hurricane s kojim su jedrili u početku i počeli otkrivati svijet brzih jedrilica, a u međuvremenu kupili su i jedan katamaran klase „A“ u kojeg su se „momentalno zaljubili.“

Sve ovo vrijeme brodove su držali na improviziranom navozu u Mokošici, na lokaciji napuštenog škvera ugašene tvrtke „Atlas.“ Iz Italije su nabavili još dvije “A” klase i zatim krenuli s tečajevima jedrenja za odrasle. Tajnik kluba, Lovre Peović, priča nam da su uz minimalnu reklamu imali velik odaziv, puno veći nego što su očekivali. Shvatili su da im treba i svlačionica i skladište, pa su za te potrebe prenamijenili kućicu od vinča na navozu u prostorije udruge.

Očistili su i stotinjak kvadrata prostora i napravili prostor za držanje jedrilica s hvatištima za vezivanje za tlo. Posljednje dvije godine za svoje članove održavaju tečajeve jedrenja, radionice čvorova i mornarskih vještina za osnovno-školsku djecu, radionice sitnih brodskih popravaka stakloplastikom. Ove su godine dobili i sredstva od Zajednice tehničke kulture za RU jedrilice Dragonforce 65 pa će imati i modelarsku sekciju.

„Za djecu naših članova na raspolaganju su dva Optimista, ali zbog pomanjkanja uvjeta ne održavamo školu jedrenja za djecu.“ Broj članova raste, a jedriličari brzo napreduju i krenuli su razgovori o regatama, iz čega se rodila ideja da se učlane u Hrvatski jedriličarski savez. To je značilo i to da se Udruga Hydro prekrsti u Jedriličarski klub Hydro. To se ostvarilo prije nekoliko dana kada su i službeno primljeni u savez. Predsjednik kluba je Ivan Grgić, a tajnik Lovre Peović. Broje 40-ak članova i jedre na katamaranima „A“ klase. U floti kluba imaju četiri jedrilice klase „A“ od kojih su dvije foileri, zatim Hurricane koji je stariji primjerak, ali odličan za učenje, te dva Optimista.

Sve jedrilice su nabavili i ostvarili ulaganja isključivo vlastitim sredstvima, a sav obavljeni posao obavljaju volonterski. Sada je pred njima pokušaj ostvarivanja koncesije na pomorskom dobru, kako bi mogli tražiti sredstva za ozbiljnije investicije u infrastrukturu i podizanje standarda kluba. Iz kluba Hydro dolazi i većina posade regatnog broda „Stravaganza“ kojim su ove godine nastupili na Južno-dalmatinskoj regati, na Mrduji i Viškoj regati, te ostvarili dobre rezultate.

Hydra JK Hydra 2 JK Hydra

Foto: Facebook / JK Hydro