79315041_2576142869168127_6141786641821335552_o

Dogovor o protokolu

Dvije velike talijanske grupe Sanlorenzo i Ferretti, postigle su dogovore sa sindikatima i vlastima, te pokrenule proizvodnju.

Talijanska brodogradilišta objavila su da su započela s radom. Ferretti grupa je u ponedjeljak među prvim tvrtkama u Italiji potpisala sporazum s nacionalnom, regionalnom i lokalnom vlastima o borbi protiv Covid 19 na radnom mjestu, a Sanlorenzo nastavio rad u svim pogonima. Šef uprave Sanlorenza Massimo Perotti obavijestio je dioničare kako se tvrtka vratila proizvodnji poštujući sve propise mjera opreza vezanih uz Covid 19. Perotti je naveo kako su odluci o povratku proizvodnje prethodili brojni sastanci, koji su uključivali predstavnike radnika svih sektora, te vlasnika i uprave.

Zajedničkim su snagama postigli dogovor o Protokolu za sigurnosti i prevenciju početkom travnja, što su implementirali  čim su regionalne vlasti dozvolile da se može vratiti u pogon pod obveznim mjerama opreza. Ključan dio pregovora bio je da se proizvodnja nastavi i u kolovozu, kada obično slijede kolektivni godišnji odmori. Dogovor oko protokola im je omogućio da još prošlog tjedna ponovo pokrenu proizvodnju u Amegliji, u provinciji La Spezia poštujući dogovor s regijom Ligurija, a zatim su slično uspostavili i s regijom Toskanom koncem prošlog tjedna gdje su u Viarteggiou otvoreni pogoni brodogradilišta kako bi dovršili jahte čiji je rok isporuke u srpnju ove godine.

Perotti je istaknuo kako je Sanlorenzo grupa stabilna, te da 92 posto od 500 milijuna eura vrijednih ugovorenih poslova direktno financiraju kupci. Tvrtka je bila u punom pogonu do 23. ožujka, a zadnji tjedan u ožujku počeli su zatvarati pogone. Odmah su krenuli s planom reagiranja na aktivnosti povezane s Covid 19, te radili na planu kako da se vrate na posao u sigurnim i funkcionalnim uvjetima.

Uprava zahvaljuje sindikatima

Paralelno s time, još je jedna velika grupacija brodogradilišta, Ferretti grupa najavila da je jedna od njihovih kompanija među prvima u Italiji potpisala dogovor sa sindikatima na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini u borbi protiv Covid 19 na radnom mjestu.

Protokol se odnosi na sve poslovne aktivnosti svih sektora i odjela grupe, a čija je najveća promjena od uobičajenog poslovanja podijeljeno radno vrijeme uz zaštitnu odjeću i obvezan razmak. Strategiju su razvijali u suradnji s pulmološkom poliklinikom Gemelli iz Rima, članicom tehničkog odbora stožera za civilnu zaštitu. I Ferrettijev predsjednik uprave Alberto Galassi se zahvalio sindikatima na suradnji i postignutom dogovoru Protokola o prevenciji, čiji je glavni cilj ponovo pokretanje proizvodnje na svim lokacijama.