Dehler-30

Brodogradilište Dehler odavno je poznato po sjajnim performace cruiserima, ali i po rasnim regatnim brodovima na kojima je sve podređeno brzini, a njihov novi one design model od 30 stopa spaja najbolje iz ta dva svijeta. Dehler 30 OD lako je upravljiv i vrlo brz brod idealan za dvočlane posade, a pod palubom ima sve osnovno potrebno za udoban boravak na moru. Novi one design model nastavlja se na tradiciju modela Sprinta Sport i db1, dakle spada u segment monotipova kojima je fokus na brzini i performansama, no uz to je pogodan i za udobno krstarenje. Napraviti brod koji će pobjeđivati na regatama, a potom na putu do matične luke omogućiti ugodno krstarenje nije lak zadatak. Judel/Vrolijk & Co. morali su se stoga domisliti raznim inovacijama pri dizajniranju broda, koristeći pritom najmodernije materijale za gradnju. Rezultat toga je lijepo ugođena jedrilica sportskog i pomalo futurističkog izgleda, koju je ispravnije nazvati racer -cruiser nego cruiser – racer. Dugačak nešto više od devet metara i s baštunom od 130 centimetara, novi Dehler 30 One Design pravi je regatni brod, no s unutrašnjošću koja nije u potpunosti žrtvovana za brzinu. Vidljivo je to i po dizajnu jedrilice: pramac je tek blago zakrivljen prema vani, pregrade su pomaknute prema središtu, a krma s dvostrukim kormilom vrlo je široka. Paluba i trup izrađeni su tehnikom infuzije u sendviču od stakloplastike, s jezgrom od PVC-a. Jarbol na Dehleru 30 OD je karbonski, a baštun aluminijski. Gaz broda je 2,20 metara, a na svakoj strani su mu balastni sistemi s po dva spremnika od 100 litara.

Raspored pod palubom je klasičan: dvije kabine s po dva kreveta su u krmi, a prednja kabina u obliku slova V u pramcu. Salon je smješten centralno, s jedne strane mu je mala otvorena kuhinja, a s druge odvojeni toaletni prostor. Interijer je vrlo funkcionalan, svaki pedalj prostora je optimalno iskorišten pa na brodu relativno udobno može boraviti i spavati šest osoba. Kako smo već spomenuli, jedan od aduta novoga monotipa što ga proizvodi škver u sklopu grupe Hanse je povoljna cijena. U promotivnom razdoblju do kraja lipnja ona iznosi 99.900 eura bez poreza.

Optimizirani dizajn trupa, palubna oprema i plan jedrilja koji omogućava širok spektar kombinacija novom Dehlerovom one designu od 30 stopa omogućavaju postizanje vrhunskih performansi po svim uvjetima, bilo da jedri po vjetru od četiri ili 40 čvorova. Kako je riječ o rasnom trkaču i brodu napravljenom za offshore regate, posebna pažnja posvećena je sigurnosti. Dodatna stabilnost postignuta je sistemom vodenih balasta, a zahvaljujući posljednjoj verziji Dehlerovog karbonskog kaveza brod je čvrst i krut bez obzira na malu težinu. Dehler 30 OD standardno je opremljen električnim motorom, što pomalo postaje standard na svim novijim regatnim jedrilicama.