Dalin

Dalin u cilju čeka pobjedu

Charlie Dalin prvi je prošao kroz cilj regate Vendee Globe. Popeo se na vrh Morskog Everesta, ali Boris Herrmann još ima šanse uzeti mu titulu.

NOVO:

  • Nekoliko sati prije cilja Boris Herrmann udario u ribarski brod. Još uvijek ima šansu dostići Dalinovo vrijeme i biti pobjednik Vendee Globea. U trenutku kada je Herrmannu počelo isticati kompenzacijsko vrijeme udario je prvom u ribarski brod, te na neko vrijeme usporio, a kako sada stvari stoje, izgleda da je nastavio regatu još uvijek sporijom brzinom.
  • Prema informacijama koje za sad imamo, radi se o malom ribarskom brodu s jednim članom posade koji nije imao upaljen AIS signal. Detaljnije o stanju Herrmannove IMOCA 60 saznat ćemo kada uplovi u cilj.

Charlie Dalin je prvi uplovio u cilj solo regate oko svijeta nakon 80 dana, 15 sati, 6 minuta i 47 sekundi, ali još uvijek nije pobjednik. Iza njega uplovit će Louis Burton, a zatim i Boris Herrmann. Ipak, Dalin će trebati sačekati prije nego ga proglase pobjednikom.

Zbog akcije spašavanja Kevina Escoffiera u prvoj četvrtini regate, Herrmann je dobio 6 sati prednosti, koliko je proveo u spašavanju kolege jedriličara nakon havarije u Indijskom oceanu. U trenutku prolaska Dalina kroz cilj, Herrmannu je počelo teći vrijeme prednosti.

Osim Herrmanna, vrijeme prednosti dobili su još i Yannick Bestaven koji se u ovom trenutku nalazi na 5. mjestu, kao i osmoplasirani Jean Le Cam koji je spasio Escoffiera. Prema trenutačnoj situaciji, Herrmann bi mogao sustići vrijeme i uzeti titulu pobjednika Vendee Globe 2020-2021, a sve ovisi o vremenskim prilikama.

Vjetar pred Herrmannom polako gubi na brzini, pa uz valove visine oko 3 metra, postoji mogućnost da ipak ne stigne na vrijeme. Bestaven će dobiti ukupno 10 sati i 15 minuta, no to mu neće biti dovoljno za pobjedu. Isto je i s Le Camom, koji će pak dobiti 16 i 15 minuta. Četvrti skiper koji je također sudjelovao u spašavanju, Sébastien Simon je zbog težih kvarova na jedrilici morao napustiti regatu.

Podaci o brzini kretanja jedrilica, brzini vjetra, VMG-u i udaljenosti su na trenutke i čudni. Naime, Herrmann koji ima odličan VMG od 19,9 čvorova, uz dobru brzinu vjetra, odjednom je usporio na brzinu od 6,6 čvorova. Ako se nastavi kretati tom brzinom neće uspjeti nadoknaditi vrijeme koje je dobio u kompenzaciju za akciju spašavanja.

Regatu možete pratiti uživo putem ove poveznice.

Foto: Vendee Globe
Piše: Teo Marević

Pridružite se diskusiji

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *