cannes 1

Cannes ostaje pod Reed Expo.

Nakon pet godina pravne bitke oko prava na organiziranje, odnosno ime Cannes Yachting Festivala, Reed Expositions dobio pravomoćnu presudu u svoju korist.

Danas je donesena pravomoćna presuda, nakon prvotne koja je išla u korist tužitelja francuskog nautičkog udruženja Fédération des Industries Nautiques (FIN). Podsjećamo, FIN je tužio sadašnji RX France (tvrtka nasljednica prava, koja je nastala spajanjem dviju divizija tvrtke, Reed Expositions i Reed MIDEM), zbog navodno kršenja ugovora za operativno korištenje imena Cannes Yachting Festival do 2041. godine.

Ova presuda je ujedno i olakšanje za izlagače koji su posljednjih godina, a naročito u doba pandemijske krize s pažnjom gledali što će se dogoditi s festivalom. Predsjednik RX France, Michel Filzi komentirao je riječima: “Pozdravljamo ovu odluku jer će omogućiti Yachting Festival de Cannes nastavak razvoja na zadovoljstvo naših klijenata. Ušli smo u ovaj ugovor s dobrom namjerom, te je pod našim vodstvom Cannes Yachting Festival izrastao u najveći nautički događaj na moru u Europi, te drugi najveći na svijetu. Posebno smo zahvalni za kontinuiranu potporu koju smo primali od naših klijenata, grada Cannesa i Nice-Côte d’Azur komore za gospodarstvo i industriju.”

Dodao je da su unatoč pravnim bitkama, nastavili donositi novitete, povećavati međunarodni ugled događaja, širiti izložbu na moru, s naglaskom na stvaranje novog prostora Sailing Area u Porto Canto, što je otvorio vrata za dodatni razvoj tog sektora. Što se tiče motornih plovila, njihov prostor se također povećao na cijeli Old Port of Cannes, objašnjava Filzi, te da nastoje učiniti sve što je moguće da nastave nuditi francuskoj i međunarodnoj zajednici iznimno iskustvo u narednim godinama.

Direktor događaja, Sylvie Ernoult se pohvalio kako se osjećaju ponosno zbog svega u što se Cannes Yachting Festival razvio, “usko surađujemo s francuskom i međunarodnom nautičkom zajednicom, te smo 2019. godine dobili ‘nagradu’ kada je 82 posto profesionalnih dionika festivala izrazilo zadovoljstvo organizacijom, a istu ocjenu te godine dalo je 89 posto dionika francuske industrije.”

Ernoult dodaje da unatoč okolnostima, neumorno rade da se ovogodišnje izdanje održi uspješno s Espace Voile dijelom u Porto Canto. “Naša ambicija je održati visoki nivo satisfakcije naših izlagača i posjetitelja.”
Idući Cannes Yachting Festival trebao bi se održati od 7. do 12. rujna ove godine, ako naravno cijelu priču ne stopira 4. val pandemije. Budući da je cijela industrija pri kraju zamaha potražnje, bilo bi dobro da se sajmovi ili festivali, kako god ih nazivali, konačno počnu održavati u pravom, fizičkom obliku. Za sada je neslužbeno oko 470 francuskih i međunarodnih izlagača potvrdilo dolazak, od čega 120 novih tvrtki. Na moru i na kopnu bit će izloženo ukupno 560 novih plovila od 3 do 45 metara, s jednim ili više trupova. U staroj luci bit će smješteni motornjaci a u Porto Canto jedrilice, od kojih će oko 150 imati svjetsku premijeru.

Piše: Teo Marević
Foto: Reed Exposition / Cannes Yachting Festival