b&g

Brunswick preuzima Navico

Lowrance, Simrad, B&G i C-Map pridružuju se podužoj listi brendova pod krovnom grupacijom Brunswick.

Brunswick Corporation ušla je u završni krug pregovora oko preuzimanja grupe Navico, globalnog lidera nautičkih elektroničkih uređaja i senzora. Vrijednost akvizicije je 1,05 milijardi američkih dolara. Time će najveća svjetska nautička grupacija postati još veća, i to s grupom vodećih brendova kao što su Lowrance, Simrad, B&G, C-Map koji će sada postati dio Advanced Systems Group. ASG već uključuje i vodeće Parts & Accessories (P&A) brendove u segmentu skladištenja električne energije, digitalne kontrole, monitoringa i povezivanja uređaja.
Krajem svibnja smo pisali o godišnjoj sjednici Brunswickovih investitora, na kojoj se puno govorilo o njihovoj strategiji ACES (autonomija, povezivanje, elektrifikacija i dijeljeni pristup), u sklopu čega je i najavljena linija električnih Mercury izvanbrodskih motora, te se spominjala akvizicija nekih etabliranih, globalnih brendova.

Predsjednik uprave Brunswick Corporation, Dave Foulkes se tim povodom javnosti obratio rekavši da će nastaviti ulagati u inicijative s organskim rastom, kao i s preuzimanjem tvrtki koje će im omogućiti da ostanu pri svjetskom vrhu. Ova akvizicija je jedan od primjera navedenog, a brendovi će dodatno osnažiti ponudu Brunswickova portfelja. Cilj im je napraviti kompletnu ponudu inovativnih digitalnih rješenja te integrirane sisteme vlastite proizvodnje. Sa sjedištem u Egersundu u Norveškoj, Navico je u privatnom suvlasništvu Altor Fund IV i Goldman Sachs Asset Management. Proizvode multifunkcionalne ekrane, fish-findere, autopilote, sonare, radare, te kartografiju. Navicovi brendovi ugrađeni su u dobrom dijelu motornjaka i jedrilica na tržištu, za rekreativnu i komercijalnu uporabu.

Do kraja svibnja ove godine, su prihodi grupe Navico unatrag posljednjih 12 mjeseci iznosili oko 470 milijuna američkih dolara, s trendom rasta. Brunswickov P&A segment čini oko 35 posto ukupnih prihoda grupacije u 2020. godini, a s Navicovim brendovima, taj će se postotak povećati i doseći otprilike 2 milijarde američkih dolara godišnje. Predsjednik uprave Navico, Knut Frostad kazao je da će nakon perioda jako rasta, ovo pridruživanje Brunswickovoj “obitelji” dodatno osnažiti njihovu prisutnost na tržištu i podršku njihovim klijentima. Dovršetak transakcije se očekuje tijekom druge polovice ove godine, zbog uobičajenih procesa usklađivanja papirologije, regulative, carinskih uvjeta i različitih odobrenja.

Piše: Teo Marević
Foto: Arhiva More