RONJENJE1

Blago Egipta

Crveno more plijeni ne samo svojim bogatstvom koralja te biljnog i životinjskog svijeta, već i nevjerojatnom prozirnošću te ugodnim temperaturama cijele godine. Stoga svake godine, usprkos krizama i koroni, privlači tisuće rekreativnih ronilaca

Već više od dvadeset godina hrvatski ronioci poduzimaju putovanja u razne dijelove svijeta kako bi uživali u njihovom podmorju, toliko različitom od našeg Jadrana. Vremena kada smo se zaklinjali da su naša zemlja i naše more najljepši na svijetu, odavno su iza nas. Profesionalna organizacija ronilačkih putovanja Hrvata u inozemstvo ipak nema tako dugu tradiciju, jer se tvrtke koje se bave takvim poslom danas još uvijek mogu nabrojiti na prste. To je i razumljivo jer Hrvatska je mala zemlja sa razmjerno malom populacijom rekreativnih ronilaca, cijene ronilačkih aranžmana za ekskluzivna tropska odredišta poput Pacifika i Indijskog oceana su prilično visoke, pa je još uvijek relativno mala skupina onih koji si takva avanturistička putovanja mogu priuštiti.

RONJENJE2

Pa ipak, postoji popularna tropska ronilačka destinacija od koje nas dijeli samo nekih četiri sata leta iz Zagreba ili Ljubljane i koja je po svojoj atraktivnosti i ukupnoj ponudi i danas izrazito konkurentna. To je Crveno more, odnosno Egipat. Crveno more jedan je od velikih zaljeva Indijskog oceana koji se urezao u kopno duboko između Afrike i Azije. Na jugu je spojeno s Indijskim oceanom prolazom Bab el-Mandeb, a na sjeveru oplakuje Sinajski poluotok s Akabskim i Sueskim zaljevima. (…) Više pročitajte u 265. broju Mora.

Napisao i snimio: Danijel Frka

RONJENJE3