sajam1

Ipak, uspjeh nije došao preko noći već dugotrajnim i upornim zalaganjem Ilirijina tima na čelu s Milanom Šangulinom, a ovogodišnja, po svim pokazateljima također rekordna manifestacija potvrdila je i učvrstila vodstvo na domaćoj sceni, pa i u regiji. Zbog toga je devetnaesto izdanje biogradskog sajma, iako rednim brojem nije bilo okruglo, vrlo značajno, baš kao i zbog povećanja izlagačke površine za dodatnih oko tisuću četvornih metara, organizacije novog poslovnog događaja Biograd B2B te prvog izdanja kongresa hrvatske nautike pod nazivom “1. HGK Dani nautike”. Sve to nadopunjeno je svečanim ozračjem jer u 2017. godini Ilirija obilježava 60. godišnjicu poslovanja, čime se svrstala među pionire turističkih i nautičkih tvrtki na Jadranu.

sajam2

Rekordi su oboreni u više kategorija: po veličini izložbene površine, broju od oko 320 registriranih izlagača te plovila od nešto preko 320, kao i po brojci od čak 16.265 posjetitelja s kupljenom ulaznicom, od kojih je dosad najveći dio bio iz inozemstva i to posebice onih poslovno orijentiranih. Za odličnu posjećenost djelomice su bili zaslužni i pogodni vremenski uvjeti tijekom sva četiri dana, održavanje nekoliko dobro posjećenih regata u Biogradu, pa i sve veći potencijal sajma kao poslovnog okupljanja od kojeg se mnogo očekuje pri budućem razvoju BBS-a.

Naime, spomenuta inovativna i jedinstvena platforma Biograd B2B zamišljena je s ciljem umrežavanja poslovnih subjekata koji nisu bili u mogućnosti izlagati na sajmu, no čini nam se da će ovoj vrijednoj inicijativi trebati još neko vrijeme da postigne svoj puni potencijal. Zato su “1. HGK Dani nautike” uz brojne dobro popunjene sjednice i konferencije, prezentacije i radionice sa zaista raznovrsnim i korisnim temama, potvrdili Biograd Boat Show kao središnje okupljalište svih segmenata nautičke industrije. Bilo je tu i nekoliko svečanih domjenaka te mnogo zabavnih sadržaja, a More je također, već tradicionalno, za svoje poslovne partnere prvi dan sajma ponovo organiziralo ugodno večernje druženje uz deliciozne zalogaje i vrhunska vina Zlatan Otok i Badel 1862. Ipak, najvažnije se događalo na velikoj otvorenoj i zatvorenoj izložbenoj površini, na gatovima i pontonima koji su velikim dijelom prošireni, a gdje su posjetitelji mogli vidjeti zaista mnogo noviteta i zanimljivosti. Najznačajniji izložak bila je jedrilica More 40 koja je u Biogradu imala svjetsku premijeru, samo dan ili dva nakon prvog porinuća. Izašla iz hala škvera More boats po nacrtima poznatog Maurizija Cossuttija, oduševila je ljubitelje jedrenja pa smo je sa zadovoljstvom testirali kao prvi u svijetu pa njezin test pročitajte nekoliko stranica dalje.

sajam3