dscf3400

Nakon premijere na sajmu u Biogradu, Bavariju E40 odveo je distributer Baotić Yachting u svoju marinu u Segetu pored Trogira, pa smo se prvom prilikom tamo zaputili kako bismo zaplovili ovom neobičnom jahtom te otkrili što može ponuditi nautičarima. Bavaria E40 Sedan, kako glasi puni naziv testiranog modela, najavljen je još prije nešto više od godinu dana, a od početaka razvoja nije skrivana činjenica da se projekt, tada pod imenom D10, razvija i dizajnira u suradnji s cijenjenim nizozemskim studiom za dizajn, inženjering i brodogradnju, tvrtkom Vripack. Zanimljivo, u razvoju su sudjelovali i brojni stručnjaci te novinari koji su na temelju svog iskustva dali korisne savjete pri projektiranju plovila.

dscf3559

Već to je dalo naslutiti da se radi o nečem novom i posebnom, o prilično inovativnoj jahti što se neće lako moći uklopiti u dvije tada postojeće serije Bavaria motornih plovila, Sport i Virtess, a koje su već sadržavale nemali broj modela. Međutim, snaga i veličina njemačkog škvera nisu nam dozvolili sumnju da šarolika i brojna gama neće moći prihvatiti još jedno zanimljivo plovilo, a uz to novi model E40 nudi jedan potpuno novi doživljaj Bavarije koja se inovativnim karakteristikama napokon izdvaja na tržištu. Već samo slovo E u nazivu u škveru su poistovjetili s riječima ekonomičnost, efikasnost, ekologija, emocije i exploring (istraživanje), što samo po sebi dosta toga otkiva, a mi bismo dodali još i udobnost, prostranost i praktičnost.

Naime, cilj je bio projektirati vrlo prostrano i udobno plovilo s izuzetno efikasnim poludeplasmanskim trupom koji bi uz pomoć motora male ili umjerene snage postizao solidne performanse uz što manju potrošnju. Nešto poput suvremenije izvedbe trawlera, ali još efikasnijeg i laganijeg trupa, bez potrebe da bude sposoban za plovidbu oceanom te u vrlo zahtjevnim vremenskim uvjetima. Ujedno, trebao se svidjeti i privatnim vlasnicima te biti pogodan za čarter, posebice za one nautičare, kakvih je sve više, koji ne jedre, ali su im za najam, a posebice za korištenje, preskupe motorne jahte sa stotinama konja koje troše mnogo goriva.

dscf3479