bademi1

Bademi hrana pomoraca

Da kojim slučajem ne bi bilo zabune, moramo spomenuti da od davnina bajam slovi kao nesumnjivo jak i učinkovit afrodizijak. Miješajte drvenom kuhačom. Ne dozvolite da se šećer rastopi, karamelizira ili zagori

Mendul, omendul, mendula, mjendul, mindul, bajam(a) i još mnogo naziva, a tko zna zašto književno badem! Ovo su nazivi stabla voćke ali i njezina ploda. Plod je koštunica unutar koje je jestiva jezgra. Nazivi koji se koriste za voćku i plod upotrebljavaju se i za jezgru.

Bajam, jestiva jezgra, od davnina se koristi u prehrani kao namirnica koja se ne kvari i koja može poslužiti u teškim vremenima neimaštine. Dijelio je sudbinu suhih smokava i rogača. U davna vremena bili su hrana pomorcima na dugim putovanjima. Baš sa suhim smokvama jeli su ga naši težaci i ribari.

U suhu smokvu utakli bi bajam (jezgru) i skupa pojeli pa sve zalili bićerinom (čašicom) prave lozovače. To je u tren vraćalo u polju ili na moru izgubljenu snagu. Sa smokvama i bajamima i mnogim drugim dodacima radili su se, a i danas se rade, mnoge manje poznate, danas bismo rekli, slastice, a nekada su to bile dugotrajne namirnice.

Ipak danas ćemo o mendulama broštulo(a)nima ili bademima u šećeru! Prije toga, da kojim slučajem ne bi bilo zabune, moramo spomenuti da od davnina bajam slovi kao nesumnjivo jak i učinkovit afrodizijak. Već time što se ime ove voćne vrste pojavljuje i u muškom i u ženskom rodu budi sumnju i znatiželju. S pravom! U antičkim mitovima povezan je sa Zeusom i njegovom slučajnom oplodnjom Geje (Zemlja) koja mu je bila baka. (…) Više pročitajte u 259. broju Mora.

bademi2

bademi3