Caracol_3dSailBoat_08

3D printana jedrilica

Napravljen je od reciklirane plastike i predstavljen u sklopu Milano Design Week-a kao demonstracija ove tehnologije naspram tradicionalnog kompozita

Tvrtke Caracol i NextChem (Maire Tecnimon Group) su udružile snage i napravile Belugu prvu 3D printanu jedrilicu, napravljenu u jednom komadu od recikliranog materijala MyReplastTM. Mala sportska jedrilica je predstavljena na ovogodišnjem Milano Design Weeku kao simbolični početak i inovaciju u svijetu proizvodnje. Caracol je tvrtka koja proizvodi robotizirane sustave Additive Manufacturing system koji se mogu koristiti za poboljšanje učinkovitosti različitih proizvodnih metoda, a istovremeno pruža ekološki prihvatljivije rješenje.

Tradicionalna metoda proizvodnje suvremenih trupova jedrilica uglavnom se bazira na smolama i materijalima koje je gotovo nemoguće reciklirati, poput stakloplastičnog kompozita. Zbog toga je Caracol svoju robotsku ruku „zaposlio“ da napravi jedrilicu u jednom komadu koristeći 3D Print tehnologiju dodavanja materijala. Takav način proizvodnje osim ekološko održive, ima i ekonomsku računicu, a čitav proces je relativno brz.

Beluga je prvi put izložena početkom mjeseca, gdje su kreatori razgovarali s javnosti o inovaciji, procesu proizvodnje, cirkularnoj ekonomiji i recikliranju plastike. U videu prikazuju proces od dizajniranja, preko reciklaže materijala, proizvodnje odnosno printanja pa do korištenja proizvoda – jedrenja. Podsjećamo, prije dvije godine je na Sveučilištu Maine u sklopu Centra za napredne strukture i kompozite 3D Print tehnologijom isprintan je 3Dringo koji drži dva Guinnessova rekorda. Jedan za drugi najveći 3D print objekt ikad napravljen, a drugi za najveće plovilo napravljeno tom tehnologijom, za što je bilo potrebno samo 72 sata.

Caracol_3dSailBoat_04

Foto: NextChem