transat jacques vabre 1

15. Transat Jacquers Vabre

Tri rute, četiri klase i 80 timova među kojima i jedan hrvatski, sa skiperom Ivicom Kostelićem za kormilom

Sutra starta jedna od najznačajnijih offshore regata u svijetu, Transat Jacques Vabre, na kojoj sudjeluje i jedan Hrvat, Ivica Kostelić. Od umirovljenja impresivne skijaške karijere, Kostelić ne miruje, već je svoj sportski duh usmjerio u jedrenje i to na ozbiljnim regatama. Na Transat Jacques Vabre jedri se od 1993. Svake dvije godine. Ove godine bilježi se najveći broj sudionika, čak 79 timova u dvoje na četiri klase brodova (Class 40, IMOCA 60, Multi 50 i Ultime), a sa startom iz Lorienta na atlantskoj francuskoj obali.

Četiri klase imaju i tri različite rute. Pa Ivičina kategorija Class 40 jedri najkraću rutu duljine oko 4600 nautičkih milja, iz Lorienta, jugozapadno prema Azorima, pa južno prolaze Cape Verde. Zatim okreću na zapad prema otoku Maritinik, koja teritorijalno pripada Francuskoj gdje ih se očekuje za od oko 17 do 22 dana.

Jedrilice klase Ocean Fifty i IMOCA 60 jedre oko 5800 nautičkih milja prema Azorima, zatim južno oko brazilskog otočja Fernando de Noronha u južnom Atlantiku dvaput prelazeći ekvator i s ciljem u glavnom gradu Martinika, Fort-de-France. Njih se ujedno i prve očekuje u cilju. Najdužu rutu jedri klasa brzih trimarana Ultima. Oni jedre najjužniju i ujedno najdulju rutu od oko 7800 nautičkih milja, oko otoka Trindade i Martim Vaz oko 650 nautičkih milja istočno od Rio de Janeiro. Njih se u cilju očekuje za otprilike 16 do 17 dana.

Ovo će ujedno biti i prva prilika da vidimo kako jedri najnovija IMOCA 60 tima 11th Hour Racing s američkim skiperom Charliejem Enrightom i francuskim ko-skiperom Pascalom Bidégorryjem. Bit će im to prvi test prije regate oko svijeta The Ocean Race, koja starta iduće godine. Ivica Kostelić komentirao je uoči regate da je osjećaj sličan kao i prije starta skijaške utrke „Ne samo da se moraš spustiti dolje, nego to moraš napraviti najbrže što možeš.“