zl1

Zlarin postaje prvi otok bez jednokratne plastike zahvaljujući pohvalnoj inicijativi triju otočanki koje su se odazvale na poziv udruga Terra Hub, Zona i Volvo Car Adria grupe u okviru Adriatic Plastic Challenge-a. Plastika se reciklira u obimu manje od 5 %, pa je izazov osmišljen kako bi se pronašla odgovarajuća rješenja za gorući problem. Plastika velikim dijelom zbog nemara ljudi završava u moru, što je sada globalni problem, te se na svjetskoj razini traže inovativna rješenja. Ovaj je natječaj bio nešto drukčiji jer se bavi rješavanjem problema u njegovu krojenu, odnosno u sprečavanju daljnjeg zagađenja Jadranskog mora.
Na natječaju su bila prijavljena 42 rada, a u žestokoj konkurenciji pobijedio je projekt „Zlarin – otok bez plastike“ triju djevojaka porijeklom sa Zlarina – Ane Robb, Nataše i Ivane.

Drugo mjesto pripalo je timu „Plastic Adriatic“ s aplikacijom koja služi kao sustav nagrađivanja za nekorištenje jednokratne plastike, dok je treće mjesto pripalo timu „Microplastic Filter“ koji je prezentirao prototip filtera za odvajanje mikroplastike u perilicama rublja.

Organizatori su nam otkrili da je u cijeli projekt uključen i zlarinski načelnik i turistička zajednica, a krajem listopada nositelji projekta „Zlarin – Otok bez plastike“ sa svojom će idejom upoznati lokalno stanovništvo, što je ujedno i prvi korak u ostvarenju cilja

– Više u idućem broju Mora.

zl2