zf marine

ZF POD 4600 za velike jahte

ZF Marine ima novi sustav POD propulzije za jahte od 80 do 130 stopa, prva instalacija na Azimut Grande 26M

Na nedavno održanom sajmu u Cannesu predstavljen je novi sustav ZF POD Propulsion 4600 System, optimiziran za brodove do 40 metara duljine, kojim se postižu bolje performanse i manja potrošnja goriva. Sustav je kompatibilan za hibridne izvedbe, te je razvijan s idejom nadogradnje za buduće regulacije vezano za emisije stakleničkih plinova.

ZF Marine je ovim sustavom ušao u segment velikih jahti, a sustav je pogodan za rekreativna i profesionalna plovila. Novi POD Propulsion 4600 System pruža brzinu i nemjerljive mogućnosti manovri za brodove od 24 do 40 m, navodi proizvođač. Prva instalacija bila je predstavljena u rujnu tijekom Cannes Yachting Festivala, na Azimut Grande 26M.

Dizajniran je za brodove s glisirajućim i poludeplasmenskim trupovima duljine do 40 m, te je kompatibilan sa svim brendovima motora do 1700 konjskih snaga na maksimalno 2450 RPM, te je pogodan za širok raspon rekreativnih i profesionalnih aplikacija. POD Propulsion 4600 System se može instalirati u paru ili kao tri jedinice, pa za rekreativna plovila to uključuje gliserske i poludeplasmanske jahte, dok u profesionalne svrhe to se odnosi na pilot brodove, prateće brodove, manje trajekte, kao i patrolne te spasilačke brodove, „Uglavnom sve aplikacije gdje je iskoristivost goriva i mogućnost manevriranja ključno,“ kazao je Federico Decio, direktor ZF Marine u Padovi i voditelj odjela za liniju rekreativnih plovila.

Tvrtka poručuje kako su novi POD sustav omogućuje dvostruko više snage uz istovremeno manju potrošnju. To je moguće zahvaljujući hidrodinamičnom obliku sustava koji značajno smanjuje otpor zaronjenih dijelova sustava, te istovremeno povećava horizontalni potisak. Unutar POD-a se nalazi novi dizajn zupčanika koje je ZF razvio zahvaljujući svojem iskustvu dizajniranja novih prijenosa za segment automobila i terenska vozila.

Redukcijom omogućuju postavljanje većih propelera za dodatno povećavanje efikasnosti. Usporedno s drugim POD sustavima na tržištu, 4600 System je dvostruko snažniji i istovremeno je potrebno do 15 posto manje goriva nego kod tradicionalne osovinske propulzije, navodi se u priopćenju. Zahvaljujući tim karakteristikama, na većim brodovima to znači manje POD jedinica potrebnih za postizanje željene brzine, te smanjenje kompleksnosti sustava pogona, kao i smanjenu ukupnu uronjenu površinu plovila, što dodatno pospješuje efikasnost propulzije. Sve u svemu, dizajn i propeleri na ovom sustavu optimizirani su za maksimalne brzine između 20 i 32 čvora.

ZF Marine navodi još jednu prednost svog novog sustava, a to je manje mjesta kojeg zauzima u strojarnici, što znači više mjesta s kojim brodograditelji raspolažu, a to je prednost kod faze dizajniranja novih modela. Motori zbog ovog sustava mogu biti izmaknuti više prema krmi, čime se smanjuje strojarnica, te oslobađa prostor potpalubnog prostora. Usporedno s osovinskim prijenosom, POD sustav koristi veću gumenu izolaciju, što smanjuje vibracije u strukturi, a kao nuspojava na brodu je manje buke, a motor se može instalirati na elastičnije nosače.

Sustav dolazi s integriranim ispuhom i kopčom kako bi se izbjegla potreba za dodatnom kopčom. ZF nudi i integrirane kontrole za upravljanje, te vlastiti softver za dinamičko pozicioniranje iAnchor. Cijeli sustav je spreman za instalaciju u hibridnoj verziji, što proizvođač ocjenjuje ključnom osobinom u vremenima kada se regulacije za emisije sve strože, naročito unutar luka i kanala. U suštini, ZF Marine je u jednom sustavu sintetizirao mogućnosti tehnologije propulzije koja je do sad bila dostupna kod nekoliko različitih proizvođača, namijenjenim isključivo za njihove pogonske motore.

Piše: Teo Marević
Foto: ZF Marine