GOJ_0316

Završena Via Apsyrtides 2022

Kvarnerski otoci se već godinama uspješno bave outdoor turizmom, a jedan od uspješnih projekata je trail utrka Via Apsyrtides

Kao što sam naziv daje naslutiti riječ je o trail utrci koja prolazi kroz Cres i Lošinj, točnije kroz čak 15 mjesta na spomenuta dva otoka. Tijekom proteklog vikenda od 16. do 19. lipnja, utrka je okupila najbolje europske trail trkače Europe i to 10 žena i 10 muškaraca koji su ove godine postavili i rekord staze.

Utrka Via Apsyrtides povezuje najsjeverniju točku Cresa (rt Jablanac) i najjužniju točku Grada Malog Lošinja (rt Radovan) na otoku Iloviku, te ukupno čini stazu dugu 149 kilometara, a ovom prilikom cilj je bio u Velom Lošinju pa je tako staza bila duga 135 kilometara. Prvi u cilj je stigao Slovak Tomáš Borčin s rekordom staze od 16 sati, 51 minutu i 45 sekundi, dok je kod žena najbrža bila Slovenka Barbara Jolič s vremenom od 20 sati, 9 minuta i 51 sekundu.

Via Apsyrtides long distance hiking trail je novi turistički proizvod, a rezultirao je neformalnim udruženjem dvaju TZ-a, Grada Cresa i Grada Malog Lošinja, a cilj je promocija boravka na otocima izvan glavnog dijela turističke sezone, te uključivanje manjih mjesta u unutrašnjosti otoka u projekt gdje se održavaju i popratni sadržaji utrke prirodnog i kulturnog karaktera.

Cjelokupna transverzala podijeljena je na 11 dionica uz detaljan opis svake od njih, GPS tragove, servisne informacije, uz upute o opremi i dolasku, atrakcijama i dr., a svaki ljubitelj aktivnog odmora može pronaći dionicu za sebe ili se upustiti u obaranje rekorda staze. Svi rezultati utrke mogu se vidjeti na službenoj internetskoj stranici utrke.

GOJ_0316
GOJ_0731
GOJ_0418
GOJ_1900
GOJ_0127
GOJ_0850_resize

Foto: Goran Jakuš