Završen London Boat Show

london-boat-show

Premda nešto manji nego prošlih godina okupio je oko tisuću izlagača a posjetitelji su mogli razgledati četristotinjak plovila svih vrsta i veličina. Naravno bila je tu i sva prateća oprema za plovidbu. Organizatori su, s uobičajenom preciznošću, priopćili da je sajam posjetilo 90.328 ljudi. To je otprilike dvije tisuće manje nago lani ali i dvije tisuće više nego preklani što će reći da je posjeta na uobičajenoj razini. Premijerno su u Londonu prikazana čak 132 broda uključujući i 40 metarski Sunseeker 131, najveću jahtu ikada izloženu na ovome sajmu.

LBS16_md5393

Većina izlagača ocijenila je da prodaja raste i da su posjetitelji bili zainteresiraniji za kupnju nego ranijih godina. Sean Robertson, direktor prodaje u Sunseekeru izjavio je da je za njegovu tvrtku ovo bio najuspješniji sajam u povijesti i da su na njemu zaključili ugovora u visini od 40 milijuna funti i to ne računajući poreze. To bi, s obzirom da je riječ o prvome sajmu u 2016 godini mogla biti odlična najava onoga što slijedi. Slično sajam ocjenjuje i Murray Ellis, izvršni direktor British Marine Boat Show-ova, precizirajući da su podjednako uspješni bili i izlagači manjih plovila I opreme.

No, londonski sajam nije samo mjesto gdje se kupuje, tamo se nautičari i druže. Posebno je posjećen bio sajamski morski teatar u kojem je svakoga dana Alec Willkinson, jedan od britanskih vodećih jedriličarskih prezentera svakodnevno ugošćavao slavne jedriličare poput Sir Bena Ainsliea, Iana Walkera, pobjednika Volvo Ocean Racea ili America’s Cup komentatora Tuckera Thompsona. Razgovorima s njima nerijetko je prisustvovalo i po nekoliko stotina ljudi.

LBS16_md5497