Christian-Williams1

YouTube jedriličari

Na internetu često od šume ne vidimo drvo, pa smo za vas izabrali 6 YouTube jedriličarskih kanala koje ćete s guštom pogledati

Ako volite jedrenje i barke, vjerojatno ste i sami naišli na stotine YouTube videa i kanala različitih vloggera čije su avanture zabilježene amaterskom kamerom. Među njima se ponekad nađe i poneki kanal čiji materijal odskače, a čije priče i produkcija graniči s profesionalnim TV standardom. Da bismo vam skratili vrijeme, izdvojili smo 6 kanala koje valja pogledati i čiji su akteri postali prepoznatljiva lica, a neki komotno spadaju u kategoriju celebrity. Našu listu pokušali smo sastaviti s raznovrsnim youtuberima, zbog čega tu “nedostaju” i brojni drugi.

Sailing Uma

Posljednjih godina, pojavilo se mnoštvo YouTube kanala o parovima koji jedre oko svijeta i svoju plovidbu dokumentiraju u tjednim video epizodama. Jedan od najpopularnijih je Sailing Uma, koji je iz amaterskih epizoda s vremenom izrastao u ozbiljno kvalitetno produciran nautički materijal. Prati jedriličarske pustolovine Kanađanina Dana i Haićanke Kike, čiji su se putevi sreli u SAD-u na studiju arhitekture. Pustolovni duh naveo ih je na kupovinu stare jedrilice Ume. Ubrzo su dotrajali dizelski motor zamijenili električnim, potpuno redizajnirali interijer i u vrlo kratkom roku postali uzor brojnim drugim jedriličarima koji sanjaju o krstarenju svijetom. Na neki način su postali ambasadori elektropogona. U posljednjoj sezoni Sailing Uma je toplu klimu Srednje Amerike zamijenila Sjevernim Atlantikom, Norveškim morem i Sjevernim Polom.

Christian Williams

Najbritkiji jedriličar među youtuberima, te kanal koji sam preporučuje uključivanje AdBlokera jer ionako ne planira živjeti od vlogginga, svakako je onaj gospodina Christiana Williamsa. Književnik u mirovini, bivši urednik Washington Posta i holivudski TV Producent, očekivano, ima smisla za ispričati priču, producirati amaterske video epizode u njegovoj anualnoj solo offshore plovidbi od Los Angelesa do Hawaiija, o popravcima i preinakama jedrilice, te o brojnim nautičkim pričama. Tijekom plovidbe, Williams nenametljivo educira prepričavajući zgode iz bogatog jedriličarskog iskustva, govori o klasičnoj muzici, poeziji, citira književnike i prenosi svoje trenutačne misli. Njegov glas je ugodan, a video epizode nepretenciozne i pune nadahnuća.

No Bullshit Just Sailing

Norvežanin Erik Aanderaa je netipičan jedriličar s još netipičnijim YouTube kanalom, koji je svoj brend NBJS izgradio na elementima solo cruising jedrenja. On naime jedri sam, po hladnoći i u neprijateljskim uvjetima Norveškog mora, Sjevernog Atlantika u staroj i potpuno obnovljenoj jedrilici Contessa 36. Priča prati njegov put od hobi jedriličara kroz njegove epske plovidbe u pokušaju da osvoji Greenland do toga da je prestao raditi svakodnevni posao i posvetio se svome YouTube kanalu, profesionalno. Erik je simpatičan Viking, koji ne prikazuje jedrenje i krstarenje kroz priče o koktelima, delfinima i udobnosti plovidbe, već kroz prizmu brutalnosti vremena, hladnoće, snalaženju i istraživanju vlastitih i granica prirode. U posljednjoj sezoni odustao je od drugog pokušaja probijanja do Greenlanda, zbog gotovo fatalnog iskustva sa strujama Atlantskog oceana u kombinaciji s Covidom.

Sailing la Vagabonde

Riley Whitelum i Elayna Carausu su vjerojatno najpoznatiji par koji jedri oko svijeta, stvara obitelj i uspomene, te približava jedrenje, plovidbu i suživot s prirodom zbilja mnogobrojnoj publici. Oni su jedni od prvih youtubera čiji su se video blogovi pretočili u poslovni pothvat, avanturu života i to rade iznimno dobro. Duhoviti, preplanuli i naočiti, tijekom svoje plovidbe oko svijeta potaknuli su brojne ljude na promjene, izgradili bogato iskustvo plovidbe, napisali različite knjige o jedrenju, životu na brodu, a posljednjih 6 mjeseci provode u iščekivanju njihovog novog, trećeg broda La Vagabonde. Prvi je bio monotrup Beneteau Cyclades, kada je posadu činili samo Elayna i Riley. Zatim su prešli na katamaran Outremer 45 i dobili prvog sina, Lenyja, a dvije godine kasnije i drugog sina Darwina. Treći La Vagabonde bit će trimaran Rapido 60, a obitelji su se na brodu pridružili još dva člana posade koji im pomažu u jedrenju i brizi o djeci.

Igor Stropnik

Igor Stropnik je hrabri slovenski jedriličarski avanturist o kojem smo već pisali u Moru, a moguće je da ste na njegove videe već i naletjeli na YouTube-u. Njegovi videi su kombinacija idiličnih ljetnih charter krstarenja, brutalnih zimskih sportsko-ekspedicijskih pothvata jedrenja na ledenom moru i različitih drugih videa. Stropnik prakticira jedan neobičan oblik krstarenja malim sportskim jedrilicama, u kombinaciji s kampiranjem na obali. Tako je jedrio i kampirao Jadranom 36 dana u laseru, zatim od Ruske granice 10 dana uz sjevernu norvešku obalu, pa 45 dana jedrio malim katamaranom na napuhivanje uz obalu Norveške, pa 9 dana u minijaturnom dinghyju po Jadranu… Ovaj neumorni avanturist je učitelj tjelesnog odgoja u srednjoj školi, privatni trener i kojemu, očito, manjak komfora, hladnoća, žega, vjetar i planine nisu nepoznanica. Njegovi dokumentarni zapisi jedriličarskih pothvata donose jedinstveni pogled iz prve ruke, nešto što možemo zahvaliti malim robusnim sportskim kamerama, ali prevenstveno Igoru.

Sam Holmes Sailing

„Prelaženje oceana upitnim jedrilicama,“ glasi opis njegova YouTube kanala. Sam Holmes je „još jedan“ YouTube jedriličar, čiji je kanal ispunjen videima o solo jedrenju, istraživanju obala, oceanima, popravcima, ali sve to u prilično starim i jeftinim jedrilicama. Drugim riječima, on živi san mnogih jedriličara koji se nikad nisu upustili u takve pustolovine. Putem susreće brojne prijatelje, nautičare i druge pustolove, prikazujući svoju svakodnevicu na vrlo simpatičan, opušten i humorističan način. Sam Holmes svira plastični saksofon, roni, jedri, popravlja, planinari, a bavi se i padobranskim jedrenjem. Njegove priče nisu ispunjene luksuzom i privilegiranom “jahtaškom” pozadinom, već pristupom „uradi sam,“ što u hrvatskom jeziku savršeno pristaje uz njegovo ime.

Piše: Teo Marević
Foto: Screenshot YouTube / Christian Williams