196738786_4330427493663469_3856974207173073243_n

Wingsurfom preko Tihog oceana

Surfer koji je već prešao Atlantik na modificiranom SUP-u, sada se sprema na novi pothvat

Chris Bertish sprema se na pothvat koji će mnogi protumačiti ludim, što uostalom i jesu mnogi morski pothvati. Hrabrost i ludost imaju isti nazivnik, a to je rizik, no bez rizika nema uzbuđenja, a to je jedan od motiva svakog surfera, nautičara, te općenito sportaša i pustolova. Bertish planira prejedriti Tihi ocean na modificiranom hydrofoil-windsurfu, sam. Procjenjuje da će mu za taj pothvat biti potrebno oko 50 dana, prilikom čega će se u potpunosti oslanjati na sebe, bez vanjske asistencije.

Njegov plan bio je otisnuti se u lipnju s obale Kalifornije, iz grada Half Moon Bay smještenim južno od San Francisca, te završiti pustolovinu u srpnju na Havajskom otoku Oahu. Međutim, sezona pacifičkih uragana je ove godine krenula ranije, što je pokvarilo njegov prvotni plan, pa će isti pothvat pokušati iduće godine. Pretpostavka je da nitko do tada neće pokušati ništa slično. Južnoafrikanac Chris Bertish već je u životu ostvario nekolicinu nesvakidašnjih uspjeha, najviše zahvaljujući svom porivu da nikad ne odustaje. Ovaj surferski šampion na velikim valovima, ujedno je i svjetski rekorder u stand-up paddle (SUP) disciplini, književni autor, čovjek od mora, motivacijski govornik, te ustrajni zagovornik za očuvanje okoliša.

Njegov pothvat nosi naziv TransPac Wing Project, te mu ovo nije prvi prelazak oceana. U jutro 9. ožujka 2017., Bertish je potegao svoje posljednje zamahe veslom na SUP-u preko Atlantskog oceana za što mu je trebalo 93 dana i oko 2,5 milijuna zamaha. 2200 sati proveo je sam na golemom moru, veslao prema horizontu, uglavnom noću kako bi izbjegao izloženost sunčevim zrakama. Tu je pustolovinu započeo u Maroku, te je originalno zamislio završiti u Floridi, no kako je tijekom prelaska Atlantika na modificiranom SUP-u naletio na nepogodno vrijeme i zbog tehničkih problema bio je prisiljen odustati, no umjesto toga, Bertish se zaputio prema otoku Antigvi, oko 1500 milja južnije od prvotnog cilja u Floridi. Time je ipak postigao svoj cilj da prijeđe Atlantski ocean, a iza sebe ostavio 4 tisuće milja divljeg oceana.

Pritom je izgubio 16 kilograma, a jeo je zamrznuto-sušenu hranu iz paketića, sušenu govedinu, čokoladu i različite mješavine dodataka prehrani u prahu s vodom. Tada je kazao da je pristup prehrani i nutricionističkim vrijednostima bio znanstveni, te da je to uspio samo zahvaljujući tomu što je i prije istraživao puno o prehrani, što je mogao primijeniti na ovaj pothvat. Sada je pred njime novi horizont, ovaj puta na Tihom oceanu, te će umjesto vesla u rukama držati jedro. „U potpunosti sam siguran u pouzdanost plovila, performanse i sposobnost u svim uvjetima, te se veselim ponovnom početku misije iduće sezone, čim vrijeme dopusti,“ kazao je Bertish.

U lipnju je već oborio rekord u daljinskom wing-surfingu od Half Moon Bay do Morro Bay prešavši 212 NM. Bertish svojim projektima prikuplja financijska sredstva za različite edukacijske i ekološke programe, koje financira putem svoje fondacije Chris Bertish Foundation.

Foto: Facebook / Chris Bertish – I’MPossible