ribe1
Bioraznolikost

Vrtoglave promjene

Iza intrigantnih imena kriju se nemilosrdni grabežljivci  — srebrenoprugasta četverozupka, morski paun, kao i plavotočkasta trumpetača. Stižu li i u Jadran?

Međunarodno povjerenstvo za znanstveno istraživanje Sredozemnoga mora (CIESM — International Commission for Scientific Exploration of the Mediterranean Sea) sa sjedištem u Monaku i pod pokroviteljstvom princa Alberta II. prije gotovo 18 godina tiskalo je Atlas egzotičnih vrsta u Sredozemlju započevši s ribama i rakovima deseteronošcima, a kasnije 2004. došli su na red mekušci, i 2015. alge i morske cvjetnice. Egzotična vrsta je vrsta koja prirodno ne obitava u određenom ekosustavu, nego je u njega dospjela ili može dospjeti namjernim ili nenamjernim unošenjem od strane čovjeka. Alohtona, nenativna, nezavičajna, strana, introducirana ili unesena vrsta – sve su to sinonimi za stranu vrstu. Ukoliko naseljavanje ili širenje strane vrste negativno utječe na bioraznolikost, zdravlje ljudi ili čini ekonomsku štetu na području na koje je unesena, tada tu vrstu smatramo invazivnom.

Globalno gledajući, danas se smatra da invazivne strane vrste na nekom području, uz izravno uništavanje staništa, predstavljaju najveću opasnost za njegovu bioraznolikost. Ubrzani rast trgovine, transporta i putovanja u dvadesetom stoljeću imao je za posljedicu širenje mnogih vrsta Zemljom i snažan kontinuiran rast broja stranih vrsta unesenih u nove regije. Neke vrste prirodno migriraju kao odgovor na promjene u okolišu (npr. klimatske promjene) te se one ne smatraju stranim vrstama. Unošenje invazivnih stranih vrsta, odnosno biološka invazija nije, međutim, pojava modernog vremena. Velike migracije ljudi, trgovina i transport oduvijek su bili popraćeni širenjem vrsta izvan njihovog prirodnog područja rasprostranjenosti. Od otkrića i kolonizacije Novog svijeta problem invazivnih stranih vrsta ubrzano raste, da bi u dvadesetom stoljeću postao jedna od glavnih prijetnji u očuvanju bioraznolikosti. (…) Više pročitajte u 253. broju Mora.

Napisao: Jakov Dulčić
Snimke: Flickr.com

ribe2

ribe3