IMOCA 60

Vraća se Alex Thomson?

Alex Thomson Racing tim kupio IMOCA-u od Banque Populaire, još se ne zna tko će biti skiper

Jedan od najuspješnijih offshore jedriličara posljednja dva desetljeća, Britanac Alex Thomson sve je iznenadio nakon prošlog ciklusa Vendee Globea objavivši da uzima pauzu od natjecateljskog jedrenja, pa prepoznatljivu IMOCA-u „Hugo Boss“ prodao Francuzu Alanu Rouri. Kazao je tada da želi više vremena provesti s obitelji, što mu je zbog čestih prekooceanskih regata bilo teško izvedivo. Ipak, nije se sasvim povukao iz posla i odmah je najavio da ostaje aktivan član u Alex Thomson Racing timu, ali na kopnu. U međuvremenu je sudjelovao u nizu revijalnih offshore regata s luksuznim jedrilicama i katamaranima. Ekskluzivni intervju s njime imali ste priliku čitati u 263. broju Mora.

Kratkom objavom na društvenim mrežama „5 West Ltd, (tvrtka) koju zastupa Alex Thomson, postigla je dogovor o kupnji IMOCA 60 u vlasništvu Team Banque Populaire“ iznenadio je svjetsku jedriličarsku javnost, a svi se pitaju znači li ovo da će se Alex vratiti natjecateljskom jedrenju. S obzirom na to da je njegova jedriličarska karijera između ostalog obilježena izuzetno pametnim PR kampanjama, nije teško zaključiti da se radi o još jednom lukavom marketinškom potezu njegova tima, te je izglednije da će tom IMOCA-om jedriti neki mlađi skiper, a možda i skiperica. Budući da je riječ o jedrilici omraženog sponzora koji je nedavno dao otkaz Clarisse Crémer zbog straha da će njeno majčinstvo utjecati na kvalifikacije za idući Vendee Globe, moguće je da će Thomsonov tim odabrati upravo Cramer za svoju skipericu.

IMOCA 60 Banque Populaire ustvari je bivša „Apivia“ skipera Charlieja Dalina, koju je omražena banka kupila krajem 2022. i zatim ju namjeravala prilagoditi specifikacijama Clarisse Crémer za Vendee Globe 2024. Riječ je o jednoj od najbržih IMOCA nove generacije iz 2019. godine, vrlo konkurentna jedrilica za potrebe solo regate oko svijeta. Dalin je njome postigao sjajne rezultate i prvi prošao crtu cilja u regati Vendée Globe 2020/2021 (u realnom vremenu), a prethodno je osvojio i Transat Jacques Vabre 2019, prvi je stigao u cilj Vendee Artique 2022, te drugi stigao u cilj Route du Rhum krajem prošle godine., za repom prvoplasiranom.

Foto: Amory Ross / disobey. / APIVIA