VolvoXC40_3

Posljednjih je godina primjetan trend širenja ponude SUV-a prema nižim segmentima, posebice među premium proizvođačima. Stoga ne čudi što se, nakon Audija (Q3), BMW-a (X1), Mercedesa (GLA) i Jaguara (E-Pace), toj klasi pridružio i Volvo s modelom XC40.

Nastao na markinoj novorazvijenoj CMA (Compact Modular Architecture) platformi namijenjenoj manjim modelima, novi je SUV zaista kompaktan s dužinom od 4,4 metra, a poput druga dva ovakva modela u ponudi (XC60, XC90) ističe se dizajnom koji je trenutačno prepoznatljiv i nezamjenjivo volvovski.

Jednako je dopadljiva i skandinavski osmišljena unutrašnjost – jednostavna, praktična i prepuna promišljenih detalja – kojom dominira Sensus multimedijskom sustavu namijenjen 9-inčni dodirni zaslon na središnoj konzoli (zahvaljujući kojem nema šume tipki). Kao i sve veći broj automobila koji spadaju u neki od premium segmenata, XC40 također dolazi s visokorezolucijskim digitalnim instrumentima (u ovom slučaju 12,3-inčnima).

Kupci najmanjeg Volvova SUV-a trenutačno mogu birati između Momentum i R-Design razina opreme, kao i između dva turbomotora koja, prema filozofiji marke, nemaju više od četiri cilindra i dvije litre obujma.

Tako, primjerice, benzinsku T5 verziju pokreće dvolitreni motor sa 250 KS i 350 Nm, a dizelsku D4 također dvolitraš sa 190 KS i 400 Nm. U oba slučaja, barem početkom prodaje, snaga se prenosi osmerostupanjskim automatskim mjenjačem i pogonom na sve kotače, a naknadno će biti ponuđene i hibridne verzije, kao i one s prednjim pogonom.

Pored čitavog niza za Volvove automobile standardnih sigurnosnih sustava i elektronskih sustava asistencije, XC40 već u početnoj izvedbi dolazi bogato opremljen – primjerice, LED prednja svjetla, 18-inčni naplatci, kožom presvučena sjedala i Bluetooth, svi dolaze serijski.

Ovjes čine MacPherson sprijeda i multilink osovina straga, što bi XC40 trebalo jamčiti vrlo poželjan kompromis između udobnosti i voznih osobina koje doživljaj za upravljačem čine zanimljivim, ako već ne osobito dinamičnim (Volvovi automobili prioritet u vožnji ionako oduvijek stavljaju na udobnost).

Cijene Volva XC40 startaju od 369.009 kuna za T4 benzinsku, odnosno od 353.384 kune za D4 dizelsku verziju.