brogra1

Velike jahte na remontu

Održavanje jahti postalo je veliki biznis. Ali nije isto obnavljati trajekt ili luksuznu jahtu punu tikovine po kojoj i vlasnici hodaju bosi. Neki su u tome uspjeli

Kraj zime i početak proljeća najužurbanije je doba godine u brodogradilištima koja se bave remontom jahti. Sezona njihove plovidbe samo što nije počela pa se kraju privode veći ili manji poslovi održavanja ili ozbiljnijeg refita. Svaki dan više proveden u škveru može značiti gubitak zarade za jahte u čarteru ili manje vremena za uživanje vlasnicima ako su namijenjene samo njima.

brodgra2

Održavanje jahti odavno je postalo prilično veliki biznis. Naši susjedi Talijani čija je nautička industrija 2021. godine prihodovala 6 milijardi i 110 milijuna eura od održavanja jahti su, prema podatcima UCINE, ubrali 357 milijuna eura i na tim poslovima zaposlili 3700 ljudi kojima treba pridodati i brojne kooperante. Naravno, do takvih brojeva ne dolazi se preko noći. Talijanima u prilog ide tradicija, brodogradilišta koja se decenijima bave refitom, činjenica da u njihovim marinama borave mnogobrojne velike jahte, ugled koji su stekli, a niti to što su najveći svjetski graditelji novih jahti i brodica nije naodmet. Ta industrija razvija brojne prateće tvrtke koje iskustva stečena u gradnji novih koriste radeći i na održavanju jahti. Raspon njihovih djelatnosti je ogroman i kreće se od izrade namještaja i tkanina do bojanja čitavog trupa. (…) Više pročitajte u 271. broju Mora.

Napisao: Braslav Karlić
Snimke: arhiva Mora i brodogradilišta