Finn Pomeroy INEOS Britannia

Ujedinjeni AC i F1 tim

INEOS Team UK ujedinio se s MercedesAMG Petronas F1 i promijenio ime u INEOS Britannia

Najstarije međunarodno natjecanje koje se održava u kontinuitetu, starije je od modernih Olimpijskih igara punih 45 godina. Iako je trofej nastao iz inicijative britanaskog kluba, regatom oko Isle of Wight, nikad se nije vratio u ruke Britanaca. Po 37. put, pokušat će vratiti kup kući, a u tome će im ovaj puta pomagati stručnjaci iz vodećeg Formula 1 tima, Mercedes-AMG F1 Petronas. INEOS je ovim potezom raširio lepezu sportova u kojima sudjeluje, jer uz jedrenje, INEOS Grenadiers se natječu u biciklizmu, a službeni su partneri novozelandskog rugby tima All Blacks, vlasnici francuskog prvoligaša OGC Nice, te švicarskog FC Lausanne-Sport.

Zajedno s inženjerima jednog od najuspješnijih timova automobilističkog sporta, sada će pokušati osvojiti America’s Cup za Britaniju. Tim INEOS će s partnerima iz Formule surađivati u poljima razvoja koji im se preklapaju, kao što su dizajn, redukcija otpora, inženjerski poslovi, razvoj kompozita, upotreba umjetne inteligencije i simulacije, te kompatibilnim sustavima za praćenje i kontrolu tijekom treninga i razvojnog perioda iz sporta F1. Podsjećamo, INEOS se prvi kvalificirao u PRADA Cupu i djelovao premoćno naspram Luna Rossa Prada Pirelli Teama i American Magic Teama, no u samo tri tjedna Luna Rossa ih je značajno nadmašila.

Jedriličarski portal Sail-World piše senzacionalnu vijest da će prema neslužbenim informacijama još jedan F1 tim ući u America’s Cup i to Mercedes-Petronasov najveći rival Red Bull Racing, koji je prema njihovim informacijama dogovorio za sad nenajavljenu suradnju s Alinghi, švicarskim timom milijardera Ernesta Berterellia, koji su osvojili kup 2003. i 2007. godine. Ako je vjerovati njihovim informacijama, sinergijom America’s Cupa i F1 će se zasigurno podići rivalstvo, gledanost i još snažnije privući sponzore, jednog od ionako najpopularnijih natjecanja u svijetu. Upravo ono što dio obožavatelja America’s Cupa prezire, jer se natjecanje pretvorilo u milijardersku priču. Ipak suština natjecanja je i dalje na sportskim mogućnostima, snazi i vještinama jedriličara. Mi ćemo s velikim zanimanjem pratiti što se događa, jer velika natjecanja su najveći pokretači velikih inovacija, što se zatim implementira u industriji te ista rješenja koriste u svakodnevici.

Piše: Teo Marević
Foto: Finn Pomeroy / INEOS Britannia