41244098_1891209154295123_1310435444457996288_o

Šibenik je, kao i u protekle dvije godine, domaćin prve regate ovog natjecanja, a odabran i za domaćinstvo finala koje je na rasporedu u listopadu. Stiglo je sedam europskih posada, a jedrit će se tri dana. Nakon prve ovogodišnje regate u veljači u Šibeniku, natjecanja iz serije European Match Race Toura bit će održane i u Tivtu (Crna Gora), Lake Neusiedlu (Austrija), Limanu (Rumunjska), Gothenburgu (Švedska), Swinoujscieu (Poljska) te u Lago di Ledru (Italija).

Zahvaljujući izvrsnom akvatoriju i dobrim uvjetima za jedrenje pred samim gradom te odličnoj infrastrukturi D-Marin Marine Mandalina Šibenik postaje sve zanimljivija lokacija za održavanje značajnijih regata. Jedan od bitnih preduvjeta za to je i angažman Jedriličarskog kluba Val te njegovih članova organiziranih u Wave Sailing tim koji odrađuju logistiku regate a ništa manje važni nisu niti pomoć lokalne Turističke zajednice i generalnog pokrovitelja D-Marin Mandaline.

Trećeg dana regatavanja po laganom maestralu prva regata u seriji European match race tour dobila je svog pobjednika. U finalnom dvoboju protiv danske posade, ekipa murterskog kormilara Tonka Rameše došla je do prvog mjesta pobjedom 2:0 dok je treće mjesto zauzela je posada Marka Smolića iz JK Val, koji su u borbi za treće mjesto pobijedili slovenskog kormilara Bojana Rajara, također rezultatom 2:0.

Konačan je to poredak nakon tri uzbudljiva dana natjecanja, koje je počelo u petak po jakoj buri od trideset čvorova, a onda se u subotu i nedjelju nastavilo po dosta blažem vjetru. Dvoboji jedriličara, što se samog vrha tiče, bili su do kraja neizvjesni, Tonko Rameša imao je prvog dana stopostotni učinak, drugog dana su prvo mjesto zauzeli Danci, ali u finalu Ramešina je posada pokazala kvalitetu više.

posada-tonka-ramese