FantelaMarenic

Upravo sada, dok čitate ovaj članak, u Rio de Janeiru osam naših najkvalitetnijih jedriličara jedre prve plovove u zahtjevnim i vrijednim olimpijskim nadmetanjima (5. do 21. kolovoza) u šest atraktivnih klasa. To su naši sjajni Šime Fantela i Igor Marenić u klasi 470, zatim Tonći Stipanović u Laseru, Tina Mihelić u Laser Radijalu, Ivan Kljaković Gašpić u Finnu, Pavle Kostov i Petar Cupać u 49eru te Luka Mratović na dasci RS:X.

Olimpijski trofeji najvrednija su i najcjenjenija sportska priznanja, pa tako i jedriličarska, a Hrvatska ih još nažalost nema. Prvoj jedriličarskoj olimpijskoj medalji opravdano smo se nadali u Londonu (Weymouthu) 2012. kad je sve govorilo kako je naša zlatna generacija napokon dosegla jedriličarske visine te je spremna za toliko željenu prvu hrvatsku jedriličarsku medalju. No velike želje nisu se ostvarile. Ostali smo bez najvrednijeg priznanja s nadom da će se veliki jedriličarski hrvatski uspjeh na olimpijskim igrama dogoditi u Rio de Janeiru.

Stipanovic

Rio sad kreće, a objektivno sagledavajući stvari, od šest klasa u koliko nastupamo, u četiri smo kadri osvojiti medalju, a u jednoj od od njih čak i zlatnu. To je klasa 470, u kojoj su Šime Fantela i Igor Marenić u ovom trenutku vodeći jedriličari svijeta, i po ISAF-ovim ljestvicama olimpijskih klasa gdje vode, ali i po sjajnom tempiranju i dizanju forme u njihovoj najkvalitetnijoj sezoni nakon 2009. godine, kad su prvi put zasjali osvojivši i svjetsko i europsko zlato.

Ta dva dosad najuspješnija hrvatska jedriličara svih vremena osvojila su toliko vrijednih medalja na velikim natjecanjima da će to teško itko nadmašiti. Igor i Šime dosad su u svoje vitrine stavili 13 medalja sa svjetskih i europskih prvenstava (dva zlata 2009. i 2016., dva srebra 2014. i 2015. te tri bronce 2010., 2011. i 2012. ili ukupno 7 medalja svjetskoga sjaja, uz tri europska zlata 2009., 2011. i 2012., jedno srebro 2016. te dvije bronce 2013. i 2014. ili 6 medalja s europskih prvenstava).

Mihelic-